HITAN PAKET ZA IZLAZAK IZ KRIZE Hrvatska vlada spremila šest novih mera

RegionVesti

30.8.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

HITAN PAKET ZA IZLAZAK IZ KRIZE Hrvatska vlada spremila šest novih mera HITAN PAKET ZA IZLAZAK IZ KRIZE Hrvatska vlada spremila šest novih mera
Nakon rekordnog pada BDP u drugom tromesečju od 15,1 odsto Vlada Hrvatske spremila je paket mera za hitan izlazak iz krize. S obzirom da... HITAN PAKET ZA IZLAZAK IZ KRIZE Hrvatska vlada spremila šest novih mera

Nakon rekordnog pada BDP u drugom tromesečju od 15,1 odsto Vlada Hrvatske spremila je paket mera za hitan izlazak iz krize.

S obzirom da je Hrvatska, od zemalja EU, zabeležila peti najlošiji rezultat, nakon Španije, Francuske, Italije i Portugala, izvršna vlast u toj zemlji odlučila se na hitne poteze, odnosno šest mera, prenose tamošnji mediji.

U jesenjem paketu mera nalaze se, kako otkriva Jutarnji list, subvencije za skraćenu radnu nedelju, povoljni krediti za preduzetnike, kao i poresko rasterećenje.

Prva od šest hitnih mera je subvencija države za skraćenu radnu nedelju. Vlada će pomoći delatnostima u turizmu, ugostiteljstvu i prometu sa sufinansiranjem od 2.000 kuna (265 evra) po radniku za skraćenu radnu sedmicu.

Drugo, preduzetnike čekaju povoljniji krediti. Tako će Hamag-Bicro i HBOR nastaviti da daju kredite sa kamatama od 0,25 odsto za održavanje likvidnosti preduzeća.

Foto: Pixabay.com

S obzirom da Hrvatska ima na raspolaganju ima šest milijardi evra bespovratnih sredstava, iskoristiće ih za obnovu školskih, zdravstvenih i kulturnih objekata nakon zemljotresa.

Od 1. januara naredne godine na snagu stupa nova poreska reforma u kojoj je smanjenje stopa poreza na dohodak sa 24 na 20 odsto, kao i sa 36 na 30 procenata. Smanjuje se i porez na dobit sa 12 na 10 odsto za mala i srednja preduzeća, koja ostvaruju prihode do 7,5 miliona kuna. Plate bi, po tom proračunu, trebalo da rastu od 100 do 800 kuna.

Vlada će pregovarati sa sindikatima, a predložiće ili da se zamrzne povećanje plata dok BDP ne počne da raste, ili da ta povećanja budu minimalna.

Poslednji, šesti potez Vlade, usmeren je na investicije. Vlada će ubrzati investicije koje se finansiraju iz EU i podstaći i državne firme da imaju više ulaganja.

  • MARKO7

    31.1.2022 #1 Author

    Pa nek budu zadovoljni sa obzirom na situaciju sa epidemijom

    Odgovori

    • GINKO

      29.6.2022 #2 Author

      Bas tako, a ne vecito nezadovoljstvo

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...