Računovodstvena komora poručuje zvaničnicima

Hitno ukinuti propise koji štete privredi

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

29.6.2021 08:48 Autor: Julijana Vincan 0

Hitno ukinuti propise koji štete privredi Hitno ukinuti propise koji štete privredi
Zaključke o propisima koji ne doprinose pravnoj sigurnosti, kao i o propisima koji opterećuju rad računovođa i poreskih obveznika, kojima je obrazloženo koje propise treba... Hitno ukinuti propise koji štete privredi

Zaključke o propisima koji ne doprinose pravnoj sigurnosti, kao i o propisima koji opterećuju rad računovođa i poreskih obveznika, kojima je obrazloženo koje propise treba hitno menjati, a koje tek treba doneti, Računovodstvena komora Srbije (RKS) prosledila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Propise u oblasti računovodstva treba menjati zbog uspešnog rada i veće pravne sigurnost u radu, posebno domaćih preduzetnika i privrednih društava. Zaključci o svemu tome usvojeni su na skupštini Računovodstvene komore Srbije i upućeni predsedniku Srbije, jer je on potpisnik Zakona o računovodstvu“, saopštilo je pomenuto udruženje.

Kako je navedeno, RKS okuplja računovođe koje su uspešno učestvovale u sprovedenim reformama, kao i u uvođenju Objedinjene naplate kod Poreske uprave i u prelasku na elektronsko poslovanje, reforme Fonda PIO, CROSO i drugih institucija.

RKS dodaje da radi i doprinosi unapređenju poslovnog ambijenta, propisa i procedura i saradnje računovođa i poreskih obveznika sa državnim institucijama, što je sve u interesu budžeta Srbije.

Navedene propise prema mišljenju RKS treba hitno menjati, jer su napravili veliku štetu budžetu i poreskim obveznicima. Primer toga je, kako se navodi, test samostalnosti koji je uveden u Zakonu o porezu na dohodak građana.

Navodi se da su pored RKS štetnost testa samostalnosti potvrdili Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Digitalna zajednica Srbije, kao i Udruženje frilensera i radnika na internetu, čiji su predstavnici učestvovali na zajedničkom panelu početkom juna.

Sadržaj zaključaka objavljen je i na sajtu Računovodstvene komore Srbije, a dostavljen je i ministru finansija Siniši Malom. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...