Ograničeno tržište rada na Iberijskom poluostrvu

Hoće li Španija prevazići devalvacije plata?

AnalizaEUU fokusuVesti

6.5.2021 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hoće li Španija prevazići devalvacije plata? Hoće li Španija prevazići devalvacije plata?
Jedna od najživljih rasprava koja se odvija u oblastima evropske socijalne politike i uporedne političke ekonomije tiče se ograničenja i mogućnosti da EU prevaziđe... Hoće li Španija prevazići devalvacije plata?

Jedna od najživljih rasprava koja se odvija u oblastima evropske socijalne politike i uporedne političke ekonomije tiče se ograničenja i mogućnosti da EU prevaziđe socijalne i ekonomske politike zasnovane na štednji, piše Eurovision.

Debata se tiče štednje među institucijama EU, kao i volje nacionalnih vlada da prevaziđu štednju na domaćem nivou. Ova rasprava najglasnija je bila u Južnoj Evropi, gde su programi fiskalne konsolidacije i devalvacije plata sprovedeni tokom krize evra i bili su strogi. Nedavno posebno izdanje časopisa Politika i društvo (Policy and Society), posvećeno Južnoj Evropi, analiziralo je u kojoj meri je levičarska portugalska vlada, koja je izabrana 2015. godine, uspela da „preokrene“ ograničenja štednje i sprovede drugačiju agendu ekonomske i socijalne politike.

Trenutna španska izvršna vlast, kojom predsedava Pedro Sančez (Pedro Sanchez), koalicija je između Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i stranke protiv štednje Unidas Podemos (UP; Ujedinjeni možemo). Čine ga dvadeset i dva ministarstva, od kojih pet je iz UP, pored Predsedništva Vlade. To je manjinska vlada koja zavisi od parlamentarne podrške desničarskih baskijskih nacionalista (PNV) i levičarskih katalonskih separatista (ERC). Koaliciona vlada izabrana je u novembru 2019. godine, nakon usvajanja zahteva za izglasavanje nepoverenja Marianu Rahoju (Marianu Rajoy).

Prvobitni koalicioni pakt između PSOE i UP bio je vredan pažnje zbog visokih ambicija socijalne politike: progresivna poreska reforma, opoziv Rahojeve reforme rada 2012. godine, uspostavljanje kontrole zakupnine na tržištu zakupa, povećanje minimalnih plata, povećanje penzija, obrazovna reforma i donošenje klimatskih zakona, između ostalog. Međutim, od početka je primena ovog programa potkopana oklevanjem PSOE da usvoji neke ključne mere sadržane u paktu, što je izazvalo stalne sukobe između dva koaliciona partnera.

Izbijanje pandemije Covid-19 označilo je prekretnicu u ovoj evoluciji. Zbog svog modela rasta zasnovanog na uslugama – posebno usredsređenog na turizam – Španija je bila među zemljama koje su najviše pogođene u Evropi, ne samo u zdravstvenom, već i u ekonomskom pogledu, o čemu govori podatak da je 2020. godine prosečan pad BDP u EU bio 6,8 odsto, u Španiji je 11 procenata, što je najviše u Evropi.

Kratkoročni odgovori politike na Covid-19        

Na polju socijalne politike, Španija je, kao i većina članica EU, uspela da brzo odgovori na problem zaštitite radnika od gubitka posla i dohotka, ublaživši uslove vezane za naknade za nezaposlene i omogućivši pristup šemama sa skraćenim radnim vremenom (STV). Tri dana pre donošenja odluke, 11. marta 2020. godine u STV je bilo jedva 5.000 radnika. Međutim, 30. aprila ove, ta cifra dostigla je 3,39 miliona. Od aprila 2021. godine, računa se da je 750.000 španskih radnika bilo u STV programima najmanje godinu dana. Kao i u Italiji i Portugaliji, radnici u Španiji primali su sredstva direktno od javne uprave, a 100 odsto troškova programa finansirala je država.

Karakteristike španskog tržišta rada ograničavale su načine za zadržavanje posla. Ako uporedimo tržišta rada glavnih evropskih ekonomija, možemo uočiti razlike u nekim karakteristikama koje određuju uspeh programa zadržavanja posla. Na primer, nivo privremenog zaposlenja je mnogo veći u Španiji (22 odsto zaposlenosti) i Portugalu (17,5 odsto) nego u Austriji (7,7 odsto) ili Irskoj (8,3 odsto). Špansku ekonomiju karakteriše posebno visok odnos samozaposlenih radnika, koji nisu uključeni u STV šemu koju je osmislila španska izvršna vlast.

Zadržavanje posla i subvencije za nezaposlenost nisu jedine mere podrške prihodima koje je usvojila španska izvršna vlast. Pomoć za  samozaposlene radnike pokrenuta je tokom prvih meseci pandemije, iako se njihov stepen pomoći razlikovao u regionima. Povećane su beneficije za ljude obolele od Covid-19 ili u izolaciji, dok je dodeljena finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima. Plan od 25 miliona evra za finansiranje posebnih programa socijalnih usluga za porodice usvojen je u martu 2020. godine.

Međutim, u poređenju sa drugim zemljama EU, španski odgovor na socijalnu i ekonomsku politiku na krizu Covid-19 bio je relativno skroman. Autsajderi na tržištu rada i slabo plaćeni uslužni radnici ostali su posebno nezaštićeni, dok su mere podrške bile veoma ograničene ka samozaposlenima.

Sve u svemu, ograničenja odgovora španske vlade na socijalnu politiku proizašla su iz nespremnosti da u potpunosti iskoristi fiskalnu politiku, naročito kada se očekuje da će pandemija uticati na špansku ekonomiju, fiskalni odgovor je iznosio nešto više od 3,5 odsto BDP, prenosi Eurovision.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...