HOLIVUDSKA ZVEZDA SPASLA BOSANSKE REKE Vlada Federacije BiH ukida podsticaje za mini hidroelektrane

EkologijaRegionU fokusuVesti

18.11.2020 17:12 Autor: Marko Miladinović 1

HOLIVUDSKA ZVEZDA SPASLA BOSANSKE REKE Vlada Federacije BiH ukida podsticaje za mini hidroelektrane HOLIVUDSKA ZVEZDA SPASLA BOSANSKE REKE Vlada Federacije BiH ukida podsticaje za mini hidroelektrane
Federacija Bosne i Hercegovine od 1. januara 2021. neće produžavati podsticaje za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmeriće na podršku drugim obnovljivim... HOLIVUDSKA ZVEZDA SPASLA BOSANSKE REKE Vlada Federacije BiH ukida podsticaje za mini hidroelektrane

Federacija Bosne i Hercegovine od 1. januara 2021. neće produžavati podsticaje za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmeriće na podršku drugim obnovljivim izvorima energije.

Odluka o tome je doneta nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novalića sa ministarkom za životnu sredinu i turizam Editom Ðapo, ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, prenosi portal Indikator.

Na sastanku se razgovaralo o kratkoročnim merama i aktivnostima koje će se što pre preduzeti, a na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta FBiH o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahteva predstavnika NVO iz Koalicije za zaštitu reka.

Učesnici sastanka upoznati su i s analizom koja, između ostalog, ukazuje da u ovoj godini nije izdata ni jedna energetska dozvola sa federalnog nivoa za izgradnju mini hidroelektrana.

„U prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola za ove svrhe, dok je u 2014. i 2015. godini izdato po 11 ovakvih dozvola“, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Zanimljivo je da je ova objava Vlade Federacije BiH došla samo nekoliko sati pošto je čuveni glumac i oskarovac Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) na svom Twitter nalogu ponovo prozvao bosanskog premijera Fadila Novalića zbog nerešene situacije po pitanju očuvanja malih rečnih tokova u ovoj zemlji.

Dikaprio je jedan od holivudskih boraca za zaštitu životne sredine. Ovo nije prvi put da u svojim objavama na društvenim mrežama spominje Bosnu po tom pitanju, ali u istom tvitu nije propustio da pohvali pozitvan primer Albanije, koja je i definitivno odbila raniji projekat izgradnje hidroelektrane Kalivec i, umesto toga, pretvaranje čitavog kraja gde je trebalo da bude izgrađena brana u novi nacionalni park.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...