Borba za američko tržište električnih vozila

Honda i LG zajedno pokreću fabriku baterija

Hi-techInvesticijeNovacSvetVesti

30.8.2022 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Honda i LG zajedno pokreću fabriku baterija Honda i LG zajedno pokreću fabriku baterija
Japanski proizvođač automobila Honda i južnokorejski proizvođač baterija LG Energy Solution uložiće 4,4 milijarde dolara u izgradnju nove fabrike baterija u SAD, dok raste... Honda i LG zajedno pokreću fabriku baterija

Japanski proizvođač automobila Honda i južnokorejski proizvođač baterija LG Energy Solution uložiće 4,4 milijarde dolara u izgradnju nove fabrike baterija u SAD, dok raste pritisak Vašingtona da isključi Kinu iz lanca snabdevanja električnim vozilima.

Biće to prvi proizvodni pogon Honde za baterije u SAD, a japanska kompanija obavezala se da će do 2040. godine ukunuti proizvodnju vozila na fosilna goriva, prenosi Financial Times. Azijski proizvođači automobila i baterija sklopili su veliki broj investicionih ugovora u SAD, koje pooštravaju ekološke propise. U Kaliforniji je prošle nedelje usvojena odluka o zaustavljanju prodaje novih vozila na benzin do 2035. godine.

Kompanije su takođe privučene izgledima za izdašne američke subvencije za lokalnu proizvodnju tehnološke robe, uključujući čipove i baterije. „Honda je posvećena lokalnoj nabavci baterija, koje su ključna komponenta električnih vozila“, saopštila je japanska kompanija.

LG Energy Solution saopštio je da su dve kompanije donele odluku „na osnovu zajedničkog uverenja da će ih proširenje lokalne proizvodnje električnih vozila i obezbeđivanje blagovremenog snabdevanja baterijama staviti u najbolju poziciju na brzo rastućem tržištu električnih vozila u SAD“.

Zajedničko preduzeće u kojem će LG imati 51 odsto vlasništva, a Honda 49 odsto, trebalo bi da pokrene izgradnju fabrike početkom iduće godine. Očekuje se da će masovna prodaja litijum-jonskih baterija početi do kraja 2025. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...