sastanak predstavnika dve države o važnim bilateralnim odnosima

SAD i Južna Koreja o poreskim olakšicama za proizvođače električnih vozila

AutomobiliPoslovanjeSvetVesti

29.8.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SAD i Južna Koreja o poreskim olakšicama za proizvođače električnih vozila SAD i Južna Koreja o poreskim olakšicama za proizvođače električnih vozila
Južnokorejski zvaničnici sastaće se ove nedelje sa američkim kolegama kako bi izrazili zabrinutost u vezi sa Zakonom o smanjenju inflacije, koji propisuje koje kompanije... SAD i Južna Koreja o poreskim olakšicama za proizvođače električnih vozila

Južnokorejski zvaničnici sastaće se ove nedelje sa američkim kolegama kako bi izrazili zabrinutost u vezi sa Zakonom o smanjenju inflacije, koji propisuje koje kompanije mogu dobiti subvencije Sjedinjenih Američkih Država za proizvodnju električnih vozila i gde kompanije mogu da nabavljaju materijale za baterije.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ovog meseca je potpisao zakon vredan 430 milijardi dolara, koji je ujedno najveći “klimatski paket” u američkoj istoriji, piše Reuters.

Ovim zakonom zahteva se da električna vozila sastavljaju u Severnoj Americi kako bi se firme kvalifikovale za poreske olakšice i da procenat ključnih minerala koji se koriste u baterijama dolazi iz SAD ili partnera sa kojim je ova zemlja sklopila dogovor o slobodnoj trgovini.

Automobilski proizvođači kao što je Hyundai Motor privremeno će se naći u nezavidnom položaju u odnosu na kompanije koje primaju poreske olakšice u SAD, a izvori u industriji navode da proizvođači baterija moraju da naprave izmene kada su u pitanju rute za nabavku materijala, što bi moglo da nepovoljno utiče na cene.

Očekuje se da će južnokorejski zvaničnici saopštiti svojim kolegama iz američke Kancelarije trgovinskog predstavništva i Ministarstva finansija da bi novi zakon mogao narušiti trgovinske norme, kao što je dogovor o slobodnoj trgovini između ove dve zemlje i WTO sporazum, izjavio je ministar industrije.

Južnokorejski auto-proizvođači razmotriće prilagođavanje planova proizvodnje kako bi izgradnja fabrika u SAD postala prioritet, izjavio je ministar, dok će proizvođači baterija tražiti načine za diverzifikaciju svojih izvora minerala.

U skladu sa novim pravilima čija će primena stupiti na snagu sledeće godine, barem 40 odsto monetarne vrednosti najvažnijih minerala za proizvodnju baterija dolaziće iz SAD i partnera sa kojima ova država ima sporazum o slobodnoj trgovini. Očekuje se da će ovaj procenat do 2027. godine dostići 80 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...