HORESOV APEL LOKALNIM SAMOUPRAVAMA za pomoć hotelima i restoranima

BiznisSrbijaTurizamVesti

19.5.2020 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

HORESOV APEL LOKALNIM SAMOUPRAVAMA za pomoć hotelima i restoranima HORESOV APEL LOKALNIM SAMOUPRAVAMA za pomoć hotelima i restoranima
Mere Vlade Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu krize zbog korona virusa, sačuvaju radna... HORESOV APEL LOKALNIM SAMOUPRAVAMA za pomoć hotelima i restoranima

Mere Vlade Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu krize zbog korona virusa, sačuvaju radna mesta. Međutim, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, kako bi ovaj sektor mogao da „preživi“ ovu godinu i da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika, navodi se u saopštenju Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES).

U saopštenju se ističe da se stotine kompanija, posebno mikro, mala i srednja preduzeća, bore se za opstanak, a druge se suočavaju sa nesolventnošću. Mnogi su radnici privremeno nezaposleni ili strahuju da uskoro izgube posao.

HORES upozorava i na dodatne troškove za sprovođenje mera zaštite. Za hotele je to 75 evra po smeštajnoj jedinici, a za restorane oko 32 evra po stolici, mesečno.

Procene HORES govore da će gubitak prometa biti oko 80 odsto u sektoru ugostiteljstva tokom drugog i trećeg kvartala u 2020. Zatvaranje ovog tržišta, imalo je ogroman uticaj na celi lanac snabdevanja, od poljoprivrednika i prerađivača hrane i pića, do distributera i skladišta, i može da se stvori neravnoteža u sektorskim lancima snabdevanja.

U saopštenju se dodaje da Srbija ima oko 18.000 smeštajnih jedinica, u 380 hotela. Na osnovu istraživanja koje je sproveo HORES, u aprilu ove godine, ukupno je, na dan 15. aprila, a za period od marta do juna 2020. otkazano 1,3 miliona noćenja gostiju samo u velikim gradovima. Ukupan broj otkazanih potvrđenih rezervacija za ovaj period je oko 2,13 miliona u Srbiji, što predstvlja neostvareni prihod od hotelskih gostiju od oko 230 miliona evra.

U tom smislu, HORES predlaže lokalnim samoupravama – gradovima i opštinama da pomognu hotelima i restoranima kroz oslobađanje poreza na imovinu do kraja tekuće godine, kao I reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima.

Lokalnim samoupravama se proporučuje da obustave naplate lokanih taksi za period zdravstvene krize zbog korona virusa (takse za isticanje firmi, za zakup i uređenje građevinskog zemljišta I dr.)

Iz HORES pozivaju lokalne samouprave da organizuju sastanak sa svim lokalnim hotelima i restoranima, kako bi zajednički pronašli rešenja za oporavak ove delatnosti, navodi se u saopštenju.

  • zore

    20.5.2020 #1 Author

    Treba iyaci u susret svim ugostiteljima i pomoci im da krenu dalje,napred…

    Odgovori

  • Lolek

    8.7.2022 #2 Author

    Horeca pomagaj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...