Tokom pandemije bolje prošli planinski i banjski centri nego gradski hoteli

Hotelijeri se bore da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima

BiznisPoreziPreduzetnikSrbijaTurizamVesti

6.5.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hotelijeri se bore da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima Hotelijeri se bore da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima
Nije sigurno da li će u letnjoj sezoni biti stranih gostiju, zato se mora voditi računa da se zadrže domaći. Hotelima je potrebno renoviranje... Hotelijeri se bore da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima

Nije sigurno da li će u letnjoj sezoni biti stranih gostiju, zato se mora voditi računa da se zadrže domaći. Hotelima je potrebno renoviranje na svakih sedam godina, ali je najveći problem – gubitak radne snage, ocenjuje Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES situaciju na ovom tržištu posle dvogodišnje pandemije.

On je za N1 istakao da su tokom pandemije bolje prošli planinski i banjski centri nego gradski hoteli, koji bez državne pomoći ne bi opstali. Genov navodi da 48 hotela nije dobilo pomoć jer im nije bila pretežna delatnost ugostiteljstvo i da je njima najteže.

„Teško je proceniti kako će nova kriza uticati na posete, ali problem su povećane cene hrane i energetike. Razonoda i zabava su tek na petom ili šestom mestu, pa nije sigurno u letnjoj sezoni da li će biti stranih gostiju. Zato se mora voditi računa da se zadrže domaći gosti. Hoteli su već stari, treba ih renovirati na svakih sedam godina. A, najveći problem je gubitak radne snage – nedostaje 5.000 radnika u tom sektoru“, rekao je direktor HORES-a.

Takođe, on je podvukao da se udruženje od 2018. godine bori da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima – da bude isti i u prodavnici, i u restoranu. Biće, kaže, povećanja plata iz sopstvenih prihoda, ali i država mora da pomogne kada je reč o PDV-u.

„Većina država je smanjila PDV na hranu. Mi se borimo da se PDV na hranu, kao na potrebu izjednači na svim nivoima, da bude isti i u prodavnici i u restoranu, to tražimo od 2018. godine, da bismo mogli da finansiramo veće plate. Druga tema je bila napojnica, da li da ide uz račun ili ne, tako da svi moraju da se uključe u taj proces – i država, i poslodavci“, naveo je Genov.

Cena, dodaje, može da se podiže toliko koliko neko može da plati.

„Smatram da će zbog nameta neki restorani da se zatvore, a u hotelima imate situaciju u kojoj plaćate autorska prava, a hotel ne radi. Ima dosta stvari koje mogu da se reše ako ima volje, obraćali smo se resornim ministarstvima, tražili smo da dve godine budemo oslobođeni doprinosa za novozaposlene, jer smo ostali bez potrebnog kadra. Plate su u uslužnim delatnostima najmanje – to su pokazali statistički podaci“, rekao je Genov.

Veći broj turista za 57 odsto u odnosu na prošlu godinu Genov tumači kao većinom poslovne posete i navodi da je jedino relevantno poređenje sa 2019. godinom, pre pandemije.

On je podsetio i da zemlje u okruženju, koje su članice EU, dobijaju stotine miliona evra podsticaja za ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo i da ćemo se teško takmičiti sa njima u privlačenju posetilaca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...