HRVATI ZAPOČELI PROIZVODNJU NANOMASKI Efikasne protiv svih virusa, pa i korone

LifestyleRegionVestiZdravlje

22.10.2020 17:02 Autor: Julijana Vincan 1

HRVATI ZAPOČELI PROIZVODNJU NANOMASKI Efikasne protiv svih virusa, pa i korone HRVATI ZAPOČELI PROIZVODNJU NANOMASKI Efikasne protiv svih virusa, pa i korone
Nove četvoroslojne zaštitne maske, koje zaustavljaju sve viruse, pa i korona virus, počele su da se izrađuju u Zagrebu. Sva ispitivanja, sprovedena u hrvatskim i evropskim laboratorijama,... HRVATI ZAPOČELI PROIZVODNJU NANOMASKI Efikasne protiv svih virusa, pa i korone

Nove četvoroslojne zaštitne maske, koje zaustavljaju sve viruse, pa i korona virus, počele su da se izrađuju u Zagrebu.

Sva ispitivanja, sprovedena u hrvatskim i evropskim laboratorijama, kako prenosi HRT, dala su odlične rezultate. Stoga se maske uskoro mogu očekivati i u hrvatskim apotekama po ceni od oko 10 kuna (1,32 evra) po komadu.

Foto: Tanjug

Udobna i prozračna, maska koja filtrira i najsitnije bakterijske i virusne čestice, ujedno je, kako kažu, dugotrajnija od svih ostalih jednokratnih maski na tržištu.

„Za razliku od medicinskih maski čija se efikasnost gubi čim se filter navlaži za oko dva do tri sata, ovde je hemijski sastav filtera drugačiji i možete ih nositi duže od 24 sata“, objašnjava Suzana Perčić, rukovodilac sektora razvoja u Splendor tekstilu, firmi koja stoji iza ovog proizvoda.

Zaštitne maske
Foto: Tanjug/AP

Izrada nove maske zasniva se na modernoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali nanosloj daje dodatnu zaštitu od virusa.

„Naš nanofilter je od polimera – hemijski inertan, otporan na temperaturu, ne razgrađuje se i nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje“, ističe Perčić.

Foto: Tanjug/AP

Kako bi se koristile na higijenski siguran način, u pakovanjima od 50 komada, po pet maski je u plastičnim folijama.

„Kad korisnik uzme masku u ruke, to je prvi kontakt s rukama. Zato se pakuje u foliju“, navodi Ivan Perčić, rukovodilac proizvodnje.

Zaštitne maske
Foto: Pixabay.com

Ideja o četvoroslojnim maskama nastala je početkom godine za vreme pandemije, a samo u poslednja dva meseca udvostručili su proizvodnju.

„Naš kapacitet je četiri miliona maski mesečno, znači oko 160.000 dnevno u dve smene. Ove maske proizvode se pre svega za hrvatsko tržište, ali cilj je i saradnja i sa drugim zemljama“, naglašava on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...