HRVATSKA SE DODATNO ZADUŽUJE Obveznice za još 2 milijarde evra

NovacRegionU fokusuVesti

11.6.2020 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HRVATSKA SE DODATNO ZADUŽUJE Obveznice za još 2 milijarde evra HRVATSKA SE DODATNO ZADUŽUJE Obveznice za još 2 milijarde evra
Hrvatsko ministarstvo finansija izdalo je na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnje obveznice vredne dve milijarde evra, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni... HRVATSKA SE DODATNO ZADUŽUJE Obveznice za još 2 milijarde evra

Hrvatsko ministarstvo finansija izdalo je na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnje obveznice vredne dve milijarde evra, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 odsto, saopštilo je ministarstvo.

Kako se ističe u saopštenju, zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan“.

Iz Ministarstva ističu da je interes investitora bio veliki, i da je bilo više od 400 potencijalnih ulagača, uglavnom iz Velike Britanije, SAD, Nemačke, Italije, Austrije, Francuske…..

Registrovana je potražnja od 8,45 milijardi evra, što je 4,2 puta više od nominalne vrednosti izdatih obveznica. To je omogućila da se najnovije zaduženje Hrvatske realizuje uz 45 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cene.

Prihod od ovog izdanja obveznica, kako je najavljeno, iskoristiće se za refinansiranje evroobveznica u iznosu od 1,25 milijardi dolara, koje dospevaju u julu 2020. godine, pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda od oko 360 miliona kuna.

Preostali deo novca iskoristiće se, kako se navodi u saopštenju, za finansiranje mera za pomoć privredi pogođenoj pandemijom korona virusa, kako je i predviđeno rebalansom budžeta.

U Ministarstvo ističu da je ova transakcija usledila u nedelji pošto je agencija Fitch potvrdila hrvatski kreditni rejting BBB-, sa stabilnim izgledima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...