HRVATSKA SE OTVARA ZA TURISTE Sezona najkasnije od 15. juna, ugostitelji traže blaže mere

BiznisRegionTurizamVesti

4.5.2020 13:30 Autor: Marija Jovanović 1

HRVATSKA SE OTVARA ZA TURISTE Sezona najkasnije od 15. juna, ugostitelji traže blaže mere HRVATSKA SE OTVARA ZA TURISTE Sezona najkasnije od 15. juna, ugostitelji traže blaže mere
Prvi strani turisti u Hrvatsku mogli bi da dođu već 1. juna, a ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruženja privatnih smeštaja ove nedelje održaće sastanke... HRVATSKA SE OTVARA ZA TURISTE Sezona najkasnije od 15. juna, ugostitelji traže blaže mere

Prvi strani turisti u Hrvatsku mogli bi da dođu već 1. juna, a ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruženja privatnih smeštaja ove nedelje održaće sastanke sa Ministarstvom turizma i Nacionalnim štabom civilne zaštite kako bi se dogovorili o propisanim epidemiološkim merama. Iz resornog ministarstva apeluju da je cilj da turistička sezona makar delimično počne 1. a najkasnije 15. juna.

Ugostitelji su već upozorili da neće otvoriti restorane, barove i kafiće ukoliko uslovi budu rigorozni – ako moraju da poštuju razmak između stolova i ugrađuju pleksiglas jer će im to nagomilati gubitke pošto će zbog takvog načina rada imati manji broj gostiju.

Kako piše jutarnji.hr, zbog toga je Udruženje ugostitelja i turističkih radnika hrvatske preduzetničke komore zatražilo da im se dozvoli otvaranje unutrašnjih prostora po uzoru na Austriju gde će kafićima i restoranima biti dozvoljen rad od 15. maja u zatvorenim prostorima, uz obavezno rastojanje među stolovima od dva metra, na terasama jedan, dok za jednim stolom mogu da budu četiri odrasle osobe sa decom.

Za početak, u Hrvatskoj će najverovatnije sa radom početi samo bašte i terase kafića i restorana, što je i definisano odlukom Vlade o postepenom pokretanju privrede. U zavisnosti od epidemiološke situacije, do kraja maja razmatraće se i otvaranje unutrašnjih prostora.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

“Razgovaraćemo o svemu, ne zavisi od nas, ali ne vidimo problem otvaranja unutrašnjih prostora u onim objektima koje imaju velike lokale, u kojima su se do sada održavale različite veće proslave poput venčanja. Ako je, na primer, u jednom prostoru moglo stati 200 do 300 gostiju, ne vidim razlog da im se ne dozvoli rad sa ograničenim brojem stolova, poštujući prostor”, rekao je za jutarnji.hr sagovornik iz Ministarstva turizma.

“U ovo vreme, kada su granice još uvek zatvorene, i tako će najverovatnije biti do 1. juna, u lokalne kafiće i restorane ići će samo domaći gosti. Lepo je vreme i svi će želeti da sede napolju. Pored toga, većina terasa ima tende, suncobrane i nadstrešnice ako počne da pada kiša. Idemo oprezno, ne treba srljati, što ne znači da nećemo do kraja meseca, ako situacija bude dobra, dopustiti rad i u unutrašnjosti objekata“, navodi izvor iz ministarstva.

Foto: Pixabay.com

Shodno tome da je rad dozvoljen samo za ugostitelje sa adekvatnim prostorom napolju, Nacionalno udruženje ugostitelja tražilo je od lokalnih vlasti da se, prema uzoru na litvansku prestonicu, gradske ulice, trgovi i ostale javne površine prepuste ugostiteljima bez naknade, kako bi mogli proširiti terase. Ovom pozivu prvi su se odazvali Pula i Bjelovar, dok je gradonačelnik Zagreba obećao da će ugostiteljima dati javne površine gde god to bude moguće.

Kada je reč o hotelskim restoranima, iako se spominjalo da bi se njima rad dozvolio samo za hotelske goste, u Ministarstvu kažu da to nema smisla jer neki najpoznatiji restorani, od kojih neki imaju i Michelinovu zvezdicu, posluju u sklopu manjih, boutique hotela, gde je zapravo glavna delatnost ugostiteljstvo, dok je smeštaj usputna kategorija.

Kako piše jutarnji.hr, Ministarstvo turizma insistiraće na otvaranju golf terena, jer je u ovom sportu nizak rizik od zaraze, a razmatra se se i ideja da se ranije počne sa nautičkim turizmom.

Foto: Pixabay.com

Hrvatatski ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će se ove nedelje održati sastanak sa resornim udruženjima i da će se nastaviti razgovore sa ministrima susednih zemalja, iz kojih bi turisti preko koridora mogli da dolaze u Hrvatsku.

“U ozbiljnim smo pregovorima sa Slovencima. Naši i njihovi epidemiolozi sastaće se kako bi pokušali da nađu rešenje za siguran prelazak granice, kako bismo početkom juna, najkasnije 15. juna mogli da otvorimo granice. Razgovaramo sa svim susednim državama, a uskoro ću imati sastanak i sa italijanskim ministrom”, kazao je Cappelli.

  • sanja

    7.5.2020 #1 Author

    Sve ce to da se normaliyuje vtlo brzo. ogromni su gubitci u svim yemljama. naravno da domaci gosti treba sada da koriste prirodu ya oporavak od dugog karantina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...