Nove ekonomske mere za očuvanje standarda građana

Hrvatska smanjuje PDV na gas i na osnovne prehrambene proizvode

NovacRegionVesti

14.2.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatska smanjuje PDV na gas i na osnovne prehrambene proizvode Hrvatska smanjuje PDV na gas i na osnovne prehrambene proizvode
Vlada Hrvatske će sredinom iduće nedelje predstaviti nove mere usmerene na očuvanje standarda građana usled velikog rasta inflacije. Većina mera odnosi se na najugroženije... Hrvatska smanjuje PDV na gas i na osnovne prehrambene proizvode

Vlada Hrvatske će sredinom iduće nedelje predstaviti nove mere usmerene na očuvanje standarda građana usled velikog rasta inflacije.

Većina mera odnosi se na najugroženije građane, pa se tako najavljuje da će vaučeri za pokrivanje razlike u računima imati iznos veći od 200 kuna i oni bi se mogli proširiti na veći krug korisnika, javlja Seebiz.

Savetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić potvrdio je da će biti i smanjenja stope PDV-a. Smanjivaće se PDV na energente, a dobavljači u državnom vlasništvu će se morati odreći dela zarade.

Međutim, još nije odlučeno hoće li sniziti PDV na gas na 13 ili pet posto.

Ali će se sa 13 na pet posto smanjiti porez na osnovne prehrambene proizvode – jaja, brašno, šećer, mleko i slično.

Vlada Hrvatske je ranije donela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata na osnovu predloga Ministarstva privrede i održivog razvoja, usled ponovnog velikog porasta maloprodajnih cena naftnih derivata. Maksimalne maloprodajne cene određene su za neprekidno razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe.

Podsećamo, cene osnovnih životnih namirnica Uredbom je ograničila i Vlada Srbije još 15. novembra na rok od tri meseca, da bi početkom februara ona bila produžena na još 90 dana, dok su od subote novom Uredbom fiksirane maksimalne maloprodajne cene evrodizela na 179 dinara i benzina na 171 dinar.

 • GOCA BG

  14.2.2022 #1 Author

  Kod nas se samo produzava sa 90 na jos ,90 dana…

  Odgovori

 • FRUIT04

  14.2.2022 #2 Author

  Tako se pomaze stanovnistvu,malo po malo

  Odgovori

 • Vockica

  15.2.2022 #3 Author

  Bravo za njih, odličan način da se pomogne svom narodu.trebali bi da se ugledamo na njih

  Odgovori

 • MARA

  15.2.2022 #4 Author

  Ali zato sve ostalo raste iz dana u dan.

  Odgovori

 • KACA

  16.2.2022 #5 Author

  Bravo, tako treba i kod nas

  Odgovori

 • DANIJELA

  16.2.2022 #6 Author

  Bravo tako i treba. Treba neko i u ovom rastu inflacije da misli i na ekonomski status gradjana.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...