Londonska banka pustila u opticaj 700 miliona dolara povučenih zbog pandemije

HSBC beleži rast profita za 74 odsto u trećem kvartalu

NovacVesti

25.10.2021 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

HSBC beleži rast profita za 74 odsto u trećem kvartalu HSBC beleži rast profita za 74 odsto u trećem kvartalu
Iz banke HSBC Holdings saopšteno je da je ona u trećem kvartalu ostvarila iznenađujući rast profita za 74 odsto. Ovo je moguće zahvaljujući smanjenju... HSBC beleži rast profita za 74 odsto u trećem kvartalu

Iz banke HSBC Holdings saopšteno je da je ona u trećem kvartalu ostvarila iznenađujući rast profita za 74 odsto. Ovo je moguće zahvaljujući smanjenju broja nenaplativih kredita uzrokovanih pandemijom, čime je HSBC omogućeno da ponovo otkupe deonice vredne dve milijarde dolara.

Međutim, iz banke su naveli da su njihove projekcije troškova za 2022. godinu zbog inflacije porasle sa 31 milijarde na 32 milijarde dolara.

Kako je u saopštenju naveo izvršni direktor HSBC Nil Kvin (Neil Quinn), u banci gledaju na spoljne rizike s dozom opreza, ali veruju da su niski prihodi u poslednjim kvartalima iza njih.

Iz banke su saopštili da je profit pre taksi iznosio 5,4 milijarde dolara od početka kvartala do septembra, što je rast u odnosu na 3,1 milijardu dolara u istom periodu prošle godine i prosečne procene od 3,78 milijardi dolara koju je potvrdilo 14 analiza HSBC. 

Ova banka je pustila u opticaj 700 miliona dolara koji su u toku pandemije bili stavljeni po strani za slučaj da broj nenaplativih kredita poraste, za razliku od istog perioda prošle godine, kada je povukla 800 miliona kako bi pokrila ovu vrstu dugovanja.

Realno gledano, ekonomski uslovi su se poboljšali, a otplata kredita se pokazala boljom nego što je očekivano, saopšteno je iz HSBC.

Rezultati iz sedišta banke u Londonu pokazuju da takmaci HSBC-a, kao što je Citigroup, sada postižu uspeh zahvaljujući pripajanjima i akvizicijama, pokušavajući da izbegnu slabe tačke u poslovanu kao što su krediti.

HSBC je drugi veliki zajmodavac u Velikoj Britaniji čiji izveštaji pokazuju uspeh u poslednjem kvartalu. U utorak je iz investicione banke Barclays objavljeno da je njen profit u prethodnom kvartalu udvostručen.

Akcije HSBC banke na londonskoj listi porasle su za 15 odsto od početka kodine do sada, što je izuzetan napredak u odnosu na pet odsto rasta njenog azijskog rivala Standard Chartered. S druge strane Barclays beleži rast od 35 odsto, američka Citigroup 16 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...