HUAWEI PRAVI SVOJU FABRIKU ČIPOVA Celokupna proizvodnja pod istim krovom kao odgovor na ograničenja SAD

Hi-techLifestyleSvetVesti

2.11.2020 11:31 Autor: Marko Miladinović 1

HUAWEI PRAVI SVOJU FABRIKU ČIPOVA Celokupna proizvodnja pod istim krovom kao odgovor na ograničenja SAD HUAWEI PRAVI SVOJU FABRIKU ČIPOVA Celokupna proizvodnja pod istim krovom kao odgovor na ograničenja SAD
Kineski proizvođač mobilnih telefona Huawei namerava da otvori sopstvenu fabriku čipova. To je svojevrsni odgovor velike kompanije na ranije mere vlade SAD koje podrazumevaju... HUAWEI PRAVI SVOJU FABRIKU ČIPOVA Celokupna proizvodnja pod istim krovom kao odgovor na ograničenja SAD

Kineski proizvođač mobilnih telefona Huawei namerava da otvori sopstvenu fabriku čipova. To je svojevrsni odgovor velike kompanije na ranije mere vlade SAD koje podrazumevaju zabranu ili ograničenje upotrebe mrežne tehnologije kompanija Huawei i ZTE, posebno u svrhe kreiranja 5G mreže na američkom tlu.  

Poslednjih meseci po ovom pitanju izvršen je i veliki pritisak na članice EU, koje su, posledično, počele da okreću leđa od povoljnih tenderskih ponuda od strane pomenuta dva kineska proizvođača.

Poslednje među njima, Švedska i Belgija, odlučile su se za Ericsson i Nokia mrežne infrastrukture.

Predstavnici Deutsche Telekom istakli su, međutim, da odabir najboljih ponuđača na javnom nadmetanju ne bi trebalo da bude politički motivisana, o čemu smo više pisali OVDE.

Prema izvorima Financial Times, nova fabrika biće otvorena u Šangaju i u svom radu neće koristiti američke tehnologije, što je još jedan zahtev američke strane.

Ta činjenica, u ovom slučaju, omogućiće kompaniji Huawei da bude potpuno nezavisna u svojoj proizvodnji, i sa povoljnijom ponudom u odnosu na konkurenciju.

Portal SEEbiz prenosi da će planirani pogon u Šangaju proizvoditi čipove veličine 28 nanometara do kraja 2021. godine, odnosno čipove od 20 nanometara zaključno sa 2022.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...