Beograd prednjači sa 30,7 odsto predviđene vrednosti novogradnje

I dalje raste broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

SrbijaVesti

15.11.2021 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

I dalje raste broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji I dalje raste broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji
U septembru ove godine u Srbiji je izdato ukupno 3.455 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 39,4 odsto u odnosu na isti period prethodne... I dalje raste broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

U septembru ove godine u Srbiji je izdato ukupno 3.455 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 39,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja, 85 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15 procenata na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 83,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 16,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,4 odsto).

Prema dozvolama izdatim u septembru, prijavljena je izgradnja 2.991 stana, s prosečnom površinom od 72,9 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 11,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 143,0 kvadrata, a 88,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,7 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u septembru 2021. godine iznosi 81,3 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, odnosno 30,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Pčinjska oblast (12,1 odsto), Sremska oblast (10,1 odsto) i Južnobačka oblast (8,2 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,2 procenta.

  • Tina

    15.11.2021 #1 Author

    Treba obezbediti I zelene povrsine I parkove blizu zgrada. Izdaje se veliki broj gradjevinskih dozvola, bez plana, na ustrb okolnih zgrada I kuca. Dolazi do urusavanja vec postojecih objekata u neposrednoj blizini

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...