Pad profita popularnog švedskog proizvođača nameštaja

IKEA najavljuje poskupljenja

BiznisFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

3.11.2021 17:18 Autor: Vladimir Jokanović 1

IKEA najavljuje poskupljenja IKEA najavljuje poskupljenja
Rukovodstvo kompanije IKEA upozorilo je na mogućnost povećanja cena proizvoda zbog poskupljenja sirovina i problema sa snabdevanjem. Rast cena sirovina doprineo je da čuveni... IKEA najavljuje poskupljenja

Rukovodstvo kompanije IKEA upozorilo je na mogućnost povećanja cena proizvoda zbog poskupljenja sirovina i problema sa snabdevanjem. Rast cena sirovina doprineo je da čuveni proizvođač nameštaja prognozira pad profita, drugu godinu zaredom.

Neto profit kompanije IKEA pao je za 17 odsto, na 1,4 milijarde evra u Inter Ikea Group, koja povezuje franšize švedske kompanije sa dobavljačima. Profit je oslabio, uprkos tome što je prodaja na internetu i u prodavnicama porasla šest odsto na rekordnih 41,9 milijardu evra, prenosi City, pozivajući se na Financial Times.

Prema rečima glavnog finansijskog direktora Inter Ikee, Martina van Dama, rukovodstvo procenjuje da tekuća finansijska godina, koja traje do avgusta 2022. godine, neće biti lakša od prethodne. On navodi da ima u vidu poremećaje u snabdevanju, poskupljenje sirovina i energije.


IKEA nije povećavala cene od 2019. godine, ali sada bi poskupljenja mogla biti neminovna. Poskupljenje bi bilo udarac za kompaniju, koja se ponosi svojim pristupačnim cenama. „Zaista želimo da ostanemo što je moguće jeftiniji. Ne možemo dozvoliti da nas ovaj vremenski period učini drugačijima“, naveo je Van Dam.

Prema njegovim rečima, kompanija želi da što je više moguće apsorbuje povećanja cena, ali sve je izglednije da neće moći još dugo da odugovlači s tim. „To nam se ne dopada“, rekao je finansijski direktor. IKEA trenutno ima „malu dostupnost“ proizvoda, čime je prema rečima Van Dama izneverila kupce i ograničila svoj rast.

  • GocaBG

    3.11.2021 #1 Author

    Sa svim poskupljenjima logicno je da ce povecati cene…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...