Posle 11 godina u stečaju

Imovina Fabrike vunenih tkanina “Kulski štofovi” biće ponuđena na prodaju

NovacSrbijaStečajVesti

13.5.2021 13:19 Autor: Marko Miladinović 1

Imovina Fabrike vunenih tkanina “Kulski štofovi” biće ponuđena na prodaju Imovina Fabrike vunenih tkanina “Kulski štofovi” biće ponuđena na prodaju
Završetak postupka restitucije omogućio je da se posle 11 godina konačno okonča stečaj fabrike “Kulski štofovi” i njena imovina ponudi na prodaju, prenosi novosadski... Imovina Fabrike vunenih tkanina “Kulski štofovi” biće ponuđena na prodaju

Završetak postupka restitucije omogućio je da se posle 11 godina konačno okonča stečaj fabrike “Kulski štofovi” i njena imovina ponudi na prodaju, prenosi novosadski Dnevnik.

Kako izveštava novosadski Dnevnik, naslednici nacionalizovane imovine zahtevali su da im pripadnu sve nepokretnosti na površini od četiri hektara, ali to nije prihvaćeno u procesu restitucije jer je stara porodična fabrika bila samo na jednom delu te parcele.  

Štofara je, od obustavljanja proizvodnje, praktično ostala bez svih instalacija, pa je između ostalog uništeno i šest starih trafostanica, što govori o nekadašnjoj veličini i kapacitetu proizvodnog pogona.

Sudski veštak Vojin Ačanski ističe da na prostoru na kome se prostire fabrika ima mnogo hala, za koje bi bilo bolje da su stavljene odvojeno na prodaju. Početna cena za celokupnu imovinu nekadašnjeg preduzeća još uvek nije objavljena.

Štofara je u svom krugu imala i olimpijski bazen i vrtić za decu zaposlenih, kao i lokalni Dom zdravlja, dok se u njenom vlasništvu nalazilo i jedno odmaralište, kao i 189 stanova za radnike.

Šef jednog od nekadašnjih pogona fabrike Zoran Vlaški, istakao je za Dnevnik da je pogon “Kulski štofovi” bio žrtva tranzicije kako bi se njena imovina rasprodala, te da su mnoge mašine isečene i prodate u staro gvožđe.

Fabrika vunenih tkanina “Sloboda” iz Kule osnovana je 1946. godine, a 1993. godine je preimenovana u “Kulski štofovi”, kao deoničarsko društvo. Njeni proizvodi su nosili oznaku “vulmark” kvaliteta i bili veoma cenjeni u svetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...