Oprezno trgovanje na američkim berzama u prazničnom periodu

Indeks S&P 500 pada ka najnižim vrednostima od 2008. godine

Vesti

21.12.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks S&P 500 pada ka najnižim vrednostima od 2008. godine Indeks S&P 500 pada ka najnižim vrednostima od 2008. godine
Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim i dalje se trguje oprezno jer se ulagači plaše... Indeks S&P 500 pada ka najnižim vrednostima od 2008. godine

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, nakon četiri dana pada, međutim i dalje se trguje oprezno jer se ulagači plaše da će dalje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalih rezervi izazvati recesiju.

Dow Jones je ojačao 0,28 odsto, na 32.847 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 odsto, na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 10.547 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveća svetska berza pod pritiskom je od prošle srede, kada je Fed poručio da bi kamate mogle biti povećane na više nivoe nego što se očekivalo i da bi se na tim nivoima mogle zadržati duže nego što se očekivalo.

Kako će Fed nastaviti povećavati kamate, ulagači se plaše da će ekonomija uroniti u recesiju, stoga se trguje oprezno.

Berzanski indeksi su blago porasli, nakon četiri dana oštrog pada, međutim raspoloženje na tržištu i dalje nije dobro jer makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta privrede, što znači da će pod pritiskom biti i zarade kompanija.

S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od finansijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cene akcija rastu jer investicioni fondovi i drugi veliki investitori “ulepšavaju svoje portfelje”, što je uobičajeno za kraj godine, piše Reuters. Međutim, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

“Tržište je cele godine pod pritiskom, a Fed je najavio dalje povećanje kamata i usporavanje rasta ekonomije. U takvom okruženju ulagači nemaju dovoljno pouzdanja da bi sada ušli na tržište”, kazala je analitičarka u firmi BMO, Kerol Šlejf (Carol Schleif).

I na evropskim se berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.370 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 odsto, na 13.884 poena, a pariski CAC 0,35 odsto, na 6.450 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...