Rasprodaja akcija na Njujorškoj berzi

Indeks S&P 500 u „medveđoj“ zoni

BerzaNovacSvetVesti

14.6.2022 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 3

Indeks S&P 500 u „medveđoj“ zoni Indeks S&P 500 u „medveđoj“ zoni
Wall Street je u ponedeljak pao u ono što se naziva „medveđe tržište“ nakon što su strahovanja od slabljenja ekonomije i rasta kamatnih stopa... Indeks S&P 500 u „medveđoj“ zoni

Wall Street je u ponedeljak pao u ono što se naziva „medveđe tržište“ nakon što su strahovanja od slabljenja ekonomije i rasta kamatnih stopa doveli do toga da je berzanski indeks S&P500 oslabio za više od 20 odsto u odnosu na rekordnu vrednost s početka tekuće godine.

Pomenuti indeks oslabio je za 3,9 odsto u prvom danu trgovanja posle neprijatnog izveštaja Ministarstva rada od petka da je međugodišnja inflacija u SAD dostigla u maju 8,6 procenata, prenosi Los Angeles Times. Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za više od 1.000 poena, pre nego što je prvu ovonedeljnu sesiju završio sa gubitkom od 876 poena.

Pojam „medveđe tržište“ opisuje trend slabljenja vrednosti i rasprodaje akcija, a to je podstaknuto najavom Feda da će ove nedelje ponovo povisiti kamatne stope u pokušaju da obuzda rast inflacije. Ta mera istovremeno povećava rizik od usporavanja ekonomije i izazivanja recesije privrede.

Nakon pada u ponedeljak, S&P 500 je prvi put od marta 2020. godine i pojave pandemije zapao u „medveđu“ zonu. Nasdaq indeks je u minusu za 33 odsto u odnosu na svoju maksimalnu vrednost, a Dow Jones oko 17 procenata. Akcije su snažno pale i na evropskim berzama, pa je FTSE 100 oslabio za 1,53 odsto, nemački DAX za 2,43 odsto, a francuski CAC 40 za 2,67 procenata.

Izvor: Bloomberg

S obzirom na to da je Fed suočen sa imperativom da agresivno poveća referentnu kamatnu stopu, cene akcija, obeveznica i kripto valuta pale su od Njujorka do Novog Zelanda. Neke od najoštrijih padova pretrpele su kompanije koje su najviše profitirale od niskih kamatnih stopa.

Među njima su tehnološke kompanije, uključujući kompaniju Tesla, čije su akcije izgubile 7,1 odsto vrednosti. Akcije Amazona oslabile su za 5,5 procenata, a akcije kompanije GameStop izgubile su 8,4 odsto vrednosti. Berzanski stručnjaci savetovali su investitorima da ne paniče i da ne prodaju akcije „na dnu“.

Ekonomisti spekulišu da bi Fed u sredu mogao da podigne referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, što je tri puta više od uobičajenog iznosa i nešto što je američka centralna banka poslednji put uradila 1994. godine. Trgovci su pre nedelju dana verovali da je verovatnoća da će se to dogoditi tri odsto, a sada je taj procenat porastao na 28.

Izvor: Google

Ne očekuje se da će se Fed zaustaviti na tome, već se veruje da će identično povećanje kamatne stope uslediti u julu. Američka ekonomija i dalje je dobra u celini, ocenjuju stručnjaci, ali preti joj opasnost od pregrevanja tržišta rada i daljeg rasta inflacije. Ova predviđanja dovela su i do rasta prinosa na državne obveznice u SAD.

Vrednosti evropskih akcija porasle su u utorak nakon rasprodaje prethodnog dana. Panevropski Stoxx 600 indeks ojačao je za 0,9 odsto nakon što je u ponedeljak pao na najniži nivo u poslednja tri meseca, izgubivši 2,4 odsto vrednosti, prenosi Reuters.

  • MARKO7

    14.6.2022 #1 Author

    Ovo su baš loše vesti….

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.6.2022 #2 Author

    Panika je opravdana,iz dana u dan akcije padaju…

    Odgovori

    • VANJA

      29.6.2022 #3 Author

      Zbog toga ce da dodje do recesije u privredi!

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...