U junu se očekuje dalji pad Stoxx 600 indeksa

Raste vrednost evropskih akcija

BerzaEUNovacVesti

2.6.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raste vrednost evropskih akcija Raste vrednost evropskih akcija
Evropske akcije zabeležile su rast vrednosti jer investitori očekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica (OPEC+), na kome će fokus biti usmeren... Raste vrednost evropskih akcija

Evropske akcije zabeležile su rast vrednosti jer investitori očekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica (OPEC+), na kome će fokus biti usmeren na očekivani rast inflacije. Londonska berza je zatvorena jer kraljica Elizabeta proslavlja 70 godina na britanskom tronu.

Indeks Stoxx Europe 600 je na jutarnjem trgovanju u Parizu porastao 0,4 odsto, do nivoa od 440,42, podstaknut rastom vrednosti građevinskih akcija i akcija iz sektora potrošačkih proizvoda. Akcije energetskih kompanija zaostaju zbog pada cena nafte, do koga je došlo nakon izveštaja da je Saudijska Arabija spremna da nadoknadi potencijalni pad proizvodnje u Rusiji.

Mesečni sastanak OPEC+ održaće se kasnije u toku dana, a očekuje se da će grupa potvrditi neznatno povećanje proizvodnje za jul, piše Bloomberg.

Tržišta u regionu nalaze se pod pritiskom jer se javlja bojazan da bi visoka inflacija mogla da podstakne Evropsku centralnu banku (ECB) na agresivnije povećanje referentne kamatne stope, što bi dalje oštetilo ekonomiju.

Indeks Stoxx 600 u maju je zabeležio pad četvrti mesec zaredom, a nije isključeno da će nastaviti da pada, uzimajući u obzir da je jun u proseku najgori mesec za evropske akcije u poslednje dve decenije.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa vrednost će rasti iz godine u godinu… Samo da ne krene da pada biće dobro.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.6.2022 #2 Author

    Sto bi znacilo da od jula moze doci do stabilizacije..

    Odgovori

  • Bella

    4.6.2022 #3 Author

    Nema nista od toga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...