više od 230 miliona stanovnika ove države suočava se sa siromaštvom

Indijci sve više prodaju svoje zalihe zlata zbog velike finansijske krize

NovacSvetVesti

14.10.2021 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijci sve više prodaju svoje zalihe zlata zbog velike finansijske krize Indijci sve više prodaju svoje zalihe zlata zbog velike finansijske krize
Zatvaranje preduzeća i gubitak posla gurnuli su više od 230 miliona Indijaca u siromaštvo u prošloj godini, prema studiji Univerziteta Azim Premdži, ostavljajući mnoge... Indijci sve više prodaju svoje zalihe zlata zbog velike finansijske krize

Zatvaranje preduzeća i gubitak posla gurnuli su više od 230 miliona Indijaca u siromaštvo u prošloj godini, prema studiji Univerziteta Azim Premdži, ostavljajući mnoge u mukama da plate kiriju, školarine i bolničke račune.

Njihove poteškoće povećane su poslednjih nedelja skokom cena električne energije, goriva i drugih artikala, piše Easterneye.biz.

Banke su u prvih osam meseci 2021. godine isplatile „kredite za zlatni nakit“ u vrednosti od 4,71 triliona rupija (64 milijarde dolara), što je ogromnih 74 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pokazali su podaci centralne banke.
I mnoge od ovih pozajmica su propale jer dužnici nisu bili u mogućnosti da ih otplate, ostavljajući zajmodavce da rasprodaju zlato na aukcijama. Novine su bile preplavljene naslovima o takvim rasprodajama.

Zlato se smatra neophodnim na venčanjima, rođendanima i verskim obredima u zemlji, a takođe se smatra i sigurnom imovinom koja se može prenositi s jedne generacije na drugu.

Indijci su kupili 315,9 tona zlatnog nakita 2020. godine, skoro isto koliko i Amerika, Evropa i Bliski istok zajedno, prema Svetskom savetu za zlato. Samo je Kina kupila više.

Foto: Shutterstock.com

Procenjuje se da indijska domaćinstva ukupno imaju 24.000 tona zlata.

„To je jedino socijalno osiguranje za ženu ili bilo koje domaćinstvo jer ne postoji program socijalne zaštite od vlade“, rekla je Dineš Džain (Dinesh Jain), direktorka Domaćeg saveta dragulja i nakita All India.

„Zlato je poput likvidnog novca. Unovčite ga u bilo koje doba dana i noći“, dodala je ona.

Kumar Džain (Kumar Jain), čija porodica 106 godina ima prodavnicu na čaršiji Zaveri u Mumbaiju, kaže da nikada nije video toliko ljudi koji dolaze da prodaju svoje „blago“.

„Nije bilo ovako pre pandemije“, rekao je on.

Jain kaže da su njegove mušterije, uglavnom žene, poslednjih meseci prodale veliki izbor ličnog nakita, uključujući zlatne narukvice, prstenje, ogrlice i naušnice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...