Kapitalna dobra beleže najveći rast

Industrijska proizvodnja usporila krajem 2021. godine u EU i evrozoni

EUVesti

17.2.2022 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Industrijska proizvodnja usporila krajem 2021. godine u EU i evrozoni Industrijska proizvodnja usporila krajem 2021. godine u EU i evrozoni
Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i evrozoni u decembru prošle godine je znatno usporila, odražavajući probleme u nabavci i energetskom sektoru u uslovima naglog... Industrijska proizvodnja usporila krajem 2021. godine u EU i evrozoni

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i evrozoni u decembru prošle godine je znatno usporila, odražavajući probleme u nabavci i energetskom sektoru u uslovima naglog rasta cena gasa, pokazao je izveštaj Eurostata.

Na nivou EU, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u decembru 0,7 odsto u odnosu na novembar, kada je prema revidiranim podacima uvećana 2,6 odsto. U evrozoni je porasla 1,2 odsto, upola slabije nego u novembru, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Na oba područja najviše je porasla proizvodnja kapitalnih dobara, 1,8 odsto u EU, odnosno 2,6 odsto u evrozoni, što je znatno snažnije u odnosu na prethodni mesec.

Naglo je usporila i proizvodnja intermedijarnih dobara, uz stopu rasta od samo 0,2 odsto u EU i 0,5 odsto u evrozoni.

Proizvodnja energije EU porasla je takođe 0,2 odsto u odnosu na novembar, kada je beležila rast od 1,1 odsto. U evrozoni je pala 0,8 odsto, nakon rasta od 1,6 odsto u prethodnom mesecu.

Među zemljama EU, najveći skok industrijske proizvodnje u decembru na mesečnom nivou zabeležila je Irska – 10,3 odsto. Slede Litvanija i Luksemburg s rastom proizvodnje 6,2 odsto, odnosno 5,1 odsto.

Najveći pad industrijske proizvodnje imala je Češka – 2,9 odsto. Slede Austrija i Italija s padom proizvodnje od 1,1 odsto odnosno jedan odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Kipar.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja u EU je u decembru porasla 2,5 odsto, nakon što je u novembru gotovo stagnirala, navodi se među revidiranim podacima Eurostata. U evrozoni je porasla 1,6 odsto, nakon revidiranog pada u prethodnom mesecu od 1,4 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...