U parku se očekuje oko 30 investitora, koji će direktno zaposliti oko 2.000 radnika

Industrijsko-hemijski park Prahovo uskoro dobija prva dva investitora

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

10.7.2021 13:01 Autor: Miljan Paunović 0

Industrijsko-hemijski park Prahovo uskoro dobija prva dva investitora Industrijsko-hemijski park Prahovo uskoro dobija prva dva investitora
Industrijsko-hemijski park u Prahovu, koji će biti zamajac razvoja tog dela srpske privrede, već je počeo da radi i do kraja godine mogao bi... Industrijsko-hemijski park Prahovo uskoro dobija prva dva investitora

Industrijsko-hemijski park u Prahovu, koji će biti zamajac razvoja tog dela srpske privrede, već je počeo da radi i do kraja godine mogao bi da dobije prva dva investitora, rekao za Tanjug osnivač i vlasnik Elixir Group Stanko Popović.

Ta kompanija nosilac je srpske hemijske industrije i projekta u Prahovu, zajedno sa Vladom Srbije, za formiranje prvog hemijsko-industrijskog parka u zemlji, kao i upravljač Luke Prahovo.

„Očekujemo da do kraja godine bude definisan jedan ili dva investitora, ne mogu sada da otkrijem o kojim se firmama radi, ali u pitanju su strane kompanije. Reč je o firmama koje se bave proizvodnjom baterija i elektroda za elektrolučne peći“, naveo je Popović.

Dodaje da postoji još jedan, treći investitor, čija proizvodnja je vezana za sirovine u gumarskoj industriji, kao i da se trenutno pregovara sa ukupno sedam firmi.

„Možemo reći da je park već počeo da radi, u krugu fabrike je već Fosvea, francuska firma koja proizvodi fosvate i izvozi ih u 90 država. Posluje u hemijskom parku, tako što koristi usluge luke, struje, logistiku i ostale usluge“, rekao je Popović.

U parku se očekuje oko 30 investitora, koji će direktno zaposliti oko 2.000 radnika.

Popović napominje da u parku u Prahovu trenutno imaju jedan problem, pošto imaju na raspolaganju oko 30 megavata struje, ali da sedam firmi koje su se prijavile da tu posluju imaju potrebu za više od 200 megavata električne energije.

Tako da su u toku razgovori sa EMS i vladom da se uradi dalekovod od 400 kilovata koji bi obezbedio dovoljno struje za sve investitore koji planiraju tu da dođu.

Popović Ističe da se u hemijskim parkovima često nalaze firme koje su jedna drugoj dobavljači, kako bi se smanjili logistički troškovi.

Takođe, kaže da je Elixir Group došla u Prahovo pre desetak godina i da su od tada svake godine kupovali zemlju, po 20 ili 30 hektara, tako da sada poseduju nešto više od 300 hektara industrijskog zemljišta, kao i da su vlasnici i operateri zatvorenog distributivnog sistema struje, vodozahvata, operateri na železnici i u luci.

„Mi smo prepoznali, kada smo obilazili nekoliko hemijskih parkova u Nemačkoj, da mi već imamo 90 odsto infrastrukture za jedan ozbiljan hemijski park i onda smo ponudili državi da to zemljište koje smo kupili ustupimo državi i da ona napravi tu saobraćajnice i fabriku za preradu otpadnih voda, kako bi se kompletirala sva infrastruktura hemijskog parka kao da se nalazite u Nemačkoj. Sve što imaju firme poput BASF u Nemačkoj, to bi bilo i ovde“, objašnjava Popović.

Elixir Group je u industrijsko-hemijski park od 2012. do 2020. investirala više od 100 miliona evra.

Park će višestruko pozitivno uticati na kompletnu privredu države i posebno na razvoj hemijske industrije, a očekivani prihod parka procenjuje se na oko jednu milijardu evra godišnje.

Najveći deo sirovina za hemijsku industriju bi bio poreklom iz Srbije – sumporna, fosforna, hlorovodonična kiselina, kalcijum i magnezijum karbonat, magnezijum oksid i drugi, što bi pokrenulo razvoj rudarstva i ukupne privrede Srbije.

U parku se nudi korišćenje lučkih usluga i vodnog transporta, pogodnosti slobodne zone, moderne saobraćajnice unutar parka i veze sa evropskim koridorima četiri i 10, povezanost sa međunarodnom železničkom mrežom, dostupnost energije iz obnovljivih izvora, kao i vodene pare, industrijske i protivpožarne vode iz Dunava.

Takođe, nudi se upravljanje industrijskim otpadom, logistički sistemi, laboratorijske usluge, „EPC“ usluge – inženjeringa, nabavke i izvođenja, obuke, ketering, transport, stambene jedinice, državni podsticaji za investitore…

Eliksir, takođe, planira izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika. Zeleni vodonik ima i ključnu ulogu za postizanje jednog od ciljeva održivog razvoja – neutralisanje CO2 do 2050. godine i može da zameni fosilne energentne koji su glavni izvor štetnih emisija ugljen dioksida.

ELIXIR GROUP DOO ŠABAC

HAJDUK VELjKOVA 1, 15000 Šabac, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
99.667.751,77 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...