HNB revidirala prognozu rasta u 2021. godine

Inflacija najveći rizik za ulazak Hrvatske u evrozonu

RegionVesti

1.10.2021 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija najveći rizik za ulazak Hrvatske u evrozonu Inflacija najveći rizik za ulazak Hrvatske u evrozonu
Trenutna inflacija baca u zasenak brige vezane za javne finansije i sada predstavlja najveći rizik u vezi sa planom Hrvatske da 2023. usvoji evro... Inflacija najveći rizik za ulazak Hrvatske u evrozonu

Trenutna inflacija baca u zasenak brige vezane za javne finansije i sada predstavlja najveći rizik u vezi sa planom Hrvatske da 2023. usvoji evro kao zvaničnu valutu, navodi guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Uzimajući u obzir da je ekonomski oporavak ove zemlje brži od očekivanog, te da doprinosi smanjenju državnog duga i budžetskog deficita, fokus je na rastu cena proizvoda koji za sada prati evrozonu, ali kriterijumi za uvođenje evra mogu biti izmenjeni 2022. godine, prenosi Bloomberg.

Inflacija trenutno predstavlja najveću neizvesnost, rekao je Vujčić u četvrtak u toku posete Opatiji. On je rekao i da ne vidi nikakav rizik kada je u pitanju ispunjenje ostalih kriterijuma.

Vujčić je rekao da je uveren da će Hrvatska usvojiti zajedničku valutu na vreme.

Najnovija članica Evropske Unije nadmeće se za ulazak u evrozonu zajedno sa Bugarskom, i očekuje se da će ispuniti preostale uslove pre predviđenog roka.

Ipak, važan faktor predstavlja ekonomski oporavak posle pandemije. Vujčić je u četvrtak revidirao prvobitnu prognozu centralne banke za rast u 2021. po drugi put ove godine, predviđajući povećanje od 8,5% na koje su uticali rekordni prihodi turizma i povratak potrošača.

Pre usporavanja sledeće godine, iz banke smatraju da će inflacija porasti za 2,3% zbog cena uvoza energije i prehrambenih proizvoda koje su uveliko van njene kontrole. Članice evrozone, u kojoj su potrošačke cene prošlog meseca skočile najviše u poslednjih 13 godina, proceniće kriterijume inflacije u nekom trenutku posle maja. Prema rečima Vujčića, tada će znati da li Hrvatska ostaje unutar parametara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...