U julu porasla na 17,5 odsto

Inflacija u Češkoj blizu rekorda od pre 30 godina

EUNovacVesti

11.8.2022 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u Češkoj blizu rekorda od pre 30 godina Inflacija u Češkoj blizu rekorda od pre 30 godina
U julu je inflacija u Češkoj porasla na 17,5 odsto na godišnjem nivou, što je blizu rekorda zabeleženog pre skoro 30 godina, saopštio je... Inflacija u Češkoj blizu rekorda od pre 30 godina

U julu je inflacija u Češkoj porasla na 17,5 odsto na godišnjem nivou, što je blizu rekorda zabeleženog pre skoro 30 godina, saopštio je Zavod za statistiku Češke (CZSO).

„Potrošačke cene u julu su porasle 17,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno 0,3 procentna poena u odnosu na jun. Potrošačke cene bleže rast već 13 meseci uzastopno“, navodi se u saopštenju.

Julska stopa inflacije najviša je od decembra 1993. godine, kada je iznosila 18,2 odsto, prenosi Mina pozivajući se na Tanjug.

Prema statističkim podacima, u julu su najviše skočile cene hrane i struje. Cena prirodnog gasa je u navedenom mesecu porasla 59,8 procenata na godišnjem nivou, dok je struja bila skuplja 33,6 odsto, poguravši naviše i cene ostale robe i usluga za ličnu potrošnju.

 • BOJANA

  12.8.2022 #1 Author

  Svima će na biti sličan scenario.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.