Ubrzanje rasta potrošačkih cena, ali i ekonomskog rasta u evropskoj monetarnoj uniji

Inflacija u evrozoni u julu 8,9 odsto

EUVesti

29.7.2022 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni u julu 8,9 odsto Inflacija u evrozoni u julu 8,9 odsto
Inflacija u evrozoni dostila je u julu još jednu istorijski najvišu vrednost. Prema preliminarnoj proceni koju je objavio Eurostat, očekuje se da će rast... Inflacija u evrozoni u julu 8,9 odsto

Inflacija u evrozoni dostila je u julu još jednu istorijski najvišu vrednost. Prema preliminarnoj proceni koju je objavio Eurostat, očekuje se da će rast godišnje inflacije u julu biti 8,9 odsto. Inflacija u junu bila je 8,6 procenata, a ekonomski stručnjaci očekivali su da će inflacija u tekućem mesecu biti 8,7 odsto.

Potrošačke cene porasle su za 8,9 odsto u odnosu na jul prošle godine, a kao i u junu, rast je podstaknut poskupljenjima energije i hrane. Nakon usporavanja u junu, mera osnovne inflacije, koja iskuljučuje energiju i hranu, zabeležila je rast od četiri procenta, što je takođe rekordna vrednost, prenosi Bloomberg.

Intenziviranje cenovnih pritisaka navelo je Evropsku centralnu banku (ECB) da iznenadi ekonomiste povećanjem kamatne stope za 0,5 odsto, Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je tom prilikom da je važno pozabaviti se svakim znakom da se inflatorna očekivanja učvršćuju.

Zvaničnici evropskih centralnih banaka ocenjuju da je još prerano o odlučivanju o veličini sledećeg podizanja kamatne stope, a u svetlu pretnje od prekida dotoka ruske energije i straha od recesije, analitičari i trgovci smatraju da su smanjeni izgledi za nagla povećanja kamate u bliskoj budućnosti.

Banke JP Morgan i Goldman Sachs predviđaju recesiju, navodeći da ona zapravo već počinje u ovom kvartalu, kada je reč o ekonomiji SAD. Ostaje nejasno kako će to uticati na inflaciju zbog situacije u energetici, koja je najveći pokretač rasta cena.

Što se tiče evrozone, u drugom kvartalu zabeležen je rast BDP-a od 0,7 odsto, prenosi CNBC. Ipak, izgledi za dalji ekonomski rast su neizvesni, zbog smanjenja isporuka gasa iz Rusije. Evrozona je u prvom kvartalu tekuće godine zabeležila rast od 0,5 odsto, tako da se može reći da je rast ubrzan u drugom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...