Optimistična predviđanja centralne banke

Inflacija u japanskoj veleprodaji usporava

SvetVesti

12.6.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u japanskoj veleprodaji usporava Inflacija u japanskoj veleprodaji usporava
Inflacija u japanskom veleprodajnom sektoru usporila je peti mesec zaredom u maju zbog pada cena goriva i roba, pokazali su podaci u ponedeljak, što... Inflacija u japanskoj veleprodaji usporava

Inflacija u japanskom veleprodajnom sektoru usporila je peti mesec zaredom u maju zbog pada cena goriva i roba, pokazali su podaci u ponedeljak, što je znak da pritisak na troškove koji je podstakao inflaciju kod potrošača možda napokon jenjava.

Podaci naglašavaju stav centralne banke da će se potrošačka inflacija usporiti u narednim mesecima kako svetske cene roba budu klizile sa prošlogodišnjih rekordnih nivoa, piše Reuters.

Očekuje se da će Banka Japana (BoJ) ove sedmice zadržati ultra labavu politiku i držati se svoje prognoze umerenog ekonomskog oporavka, jer snažna potrošnja preduzeća i domaćinstava ublažava udarce od usporavanja potražnje u inostranstvu.

Indeks cena korporativne robe (CGPI), koji meri cene koje kompanije međusobno naplaćuju za robu i usluge, porastao je 5,1 odsto u maju u poređenju sa godinom ranije, pokazuju podaci BoJ, sporije od srednjeg tržišnog predviđanja za rast od 5,5 odsto.

Do rasta je došlo nakon revidiranih povećanja od 5,9 odsto u aprilu i daleko od vrhunca od 10,6 odsto postignutog u decembru prošle godine, pošto su cene električne energije, goriva, obojenih metala i hemijskih proizvoda pale, pokazali su podaci.

Međutim, cene pića i prehrambenih proizvoda porasle su za 7,9 odsto u maju u odnosu na godinu ranije, a cene električne opreme porasle su za 5,5 odsto, pokazuju podaci, što je znak da pritisci na troškove za sektore bliske domaćinstvima, kao što su trgovci na malo i restorani pokazuju malo znakova jenjavanja.

Bazna potrošačka inflacija u Japanu dostigla je 3,4 odsto aprilu pošto su kompanije nastavile da podižu cene, što dovodi u sumnju stav BoJ da će se inflacija polako vratiti ispod dva procenta u drugoj polovini tekuće fiskalne godine koja se završava u martu 2024.

  • ELLA

    12.6.2023 #1 Author

    Jaka ekonomija i velika kontrola stroga kontrola trošenja sredstava dovodi do ovoga. Jedino oni disciplinom mogu da pobede inflaciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...