posustalo poskupljenje hrane

Inflacija u Japanu smanjena na 2,6 odsto u decembru

SvetVesti

19.1.2024 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u Japanu smanjena na 2,6 odsto u decembru Inflacija u Japanu smanjena na 2,6 odsto u decembru
Ukupna inflacija u Japanu smanjena je na 2,6 odsto u decembru prošle godine, što je najniži nivo od juna 2022, pokazuju zvanični podaci u... Inflacija u Japanu smanjena na 2,6 odsto u decembru

Ukupna inflacija u Japanu smanjena je na 2,6 odsto u decembru prošle godine, što je najniži nivo od juna 2022, pokazuju zvanični podaci u petak.

Brojka je smanjena sa 2,8 odsto u novembru 2023. godine, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija, prenosi Anadolu Agency.

Pad je predvođen usporavanjem poskupljenja hrane u decembru. Troškovi hrane su zabeležili najniži rast za 14 meseci u decembru od 6,7 odsto, nakon rasta od 7,3 procenta u odnosu na isti period prošle godine u novembru.

Osnovna stopa inflacije u Japanu, koja isključuje svežu hranu, takođe se ohladila na 18-mesečni minimum od 2,3 odsto sa novembarskih 2,5 procenata, ispunjavajući tržišne prognoze.

Na mesečnom nivou, indeks potrošačkih cena je u decembru porastao za 0,1 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...