Usporavanje rasta proizvođačkih cena naznaka mogućeg preokreta

Inflacija u Kini na dvogodišnjem maksimumu

Vesti

11.7.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inflacija u Kini na dvogodišnjem maksimumu Inflacija u Kini na dvogodišnjem maksimumu
Potrošačke cene u Kini porasle su 2,5 odsto na godišnjem nivou u junu, nadmašivši očekivanja ekonomista od 2,4 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za... Inflacija u Kini na dvogodišnjem maksimumu

Potrošačke cene u Kini porasle su 2,5 odsto na godišnjem nivou u junu, nadmašivši očekivanja ekonomista od 2,4 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

To je najveća stopa inflacije u posljednje dve godine. Međugodišnja inflacija u maju je iznosila 2,1 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Cene hrane u Kini porasle su 2,9 odsto u junu u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene neprehrambenih proizvoda porasle 2,5 odsto na godišnjem nivou.

Budući da je potražnja potrošača ostala slaba zbog kineskih strogih mera kontrole korona virusa i sporadičnog izbijanja epidemije, ubrzanje potrošačkih cena pripisano je rastućim cenama svinjetine i energije. Cene svinjskog mesa u junu su na mesečnom nivou porasle 2,9 odsto.

Istovremeno je indeks proizvođačkih cena, koji pokazuje kretanje cena po kojima fabrike naplaćuju proizvode veletrgovcima, prošli mesec porastao 6,1 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na majski rast od 6,4 odsto.

Kineske vlasti ciljaju rast bruto domaćeg proizvoda zemlje od oko 5,5 odsto ove godine, ali analitičari veruju da to neće biti dostignuto, a Global Data predviđa kinesku ekonomsku ekspanziju od 4,1 odsto u ovoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...