vrednost izvoza dostigla milijardu dolara

U pripremi nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

SrbijaVesti

7.7.2022 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U pripremi nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine U pripremi nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine
Ministar finansija Srbije Siniša Mali predsedavao je u četvrtak prvom sednicom Radne grupe za pripremu nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji... U pripremi nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predsedavao je u četvrtak prvom sednicom Radne grupe za pripremu nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, biti od velikog značaja za poljoprivrednike.

Naglašeno je da je zadatak Radne grupe da definiše obuhvat liberalizacije trgovine, i pripremi nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Mali je istakao da Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju strateškog partnerstva sa Kinom, koja je njen najvažniji trgovinski partner u Aziji, i sa kojom robna razmena beleži konstantan rast.

„Tokom poslednjih 10 godina, odnosno u periodu od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu je povećan 152 puta. Iz godine u godinu je izvoz u Kinu sve veći, a u prošloj godini dostigao je skoro milijardu dolara“, izjavio je resorni ministar, a piše u saopštenju.

On je istakao značaj sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i daljeg jačanja trgovinskih veza sa tom zemljom, posebno za domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodjače, za vinare i vinogradare, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Ocenio je da će se slobodna trgovina sa Kinom povećati konkurentnost srpske privrede, da će porasti izvoz, kao i da se otvaraju vrata za dolazak novih investicija iz celog sveta.

Tokom zvanične posete srpske delegacije Pekingu u februaru 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping postigli su dogovor o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

  • SNEZANA

    7.7.2022 #1 Author

    Bilo bi dobro da se taj nacrt izradi.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.7.2022 #2 Author

    Slobodna trgovina i nije bas idealno rešenje naročito sa KinomSvaka država mora da štiti svoje proizvodjace.

    Odgovori

  • Emilija

    7.7.2022 #3 Author

    Svakako ce da poraste izvoz

    Odgovori

  • TATJANA

    7.7.2022 #4 Author

    To svakako ide u prilog i nama

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.7.2022 #5 Author

    Samo neka bude na obostranu korist…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...