Rekordan porast cena na Ostrvu

Inflacija u Velikoj Britaniji u julu 10,1 odsto

SvetVesti

17.8.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Velikoj Britaniji u julu 10,1 odsto Inflacija u Velikoj Britaniji u julu 10,1 odsto
Inflacija u Velikoj Britaniji u julu premašila je 10 odsto, prvi put za 40 godina, podstaknuta rastućim cenama hrane i goriva, dok su domaćinstva... Inflacija u Velikoj Britaniji u julu 10,1 odsto

Inflacija u Velikoj Britaniji u julu premašila je 10 odsto, prvi put za 40 godina, podstaknuta rastućim cenama hrane i goriva, dok su domaćinstva pod sve većim teretom rasta troškova života.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je indeks potrošačkih cena (CPI) porastao za 10,1 odsto u odnosu na jul prošle godine. Godišnja stopa inflacije u junu bila je 9,4 odsto, a dvocifrena inflacija poslednji put je registrovana na Ostrvu 1982. godine, prenosi Guardian.

Visina stope inflacija premašila je očekivanja ekonomista, koji su prognozirali 9,8 procenata, ali su cene hrane i pića porasle po najvišim stopama u posledniih 10 i više godina. Najviše su poskupeli pekarski proizvodi, mlečni proizvodi, meso i povrće, što je doprinelo opštem poskupljenju hrane.

Povećanje cena ostalih osnovnih artikala kao što su toalet papir, pribor za pranje zuba, kozmetika i hrana za kućne ljubimce, takođe je doprinelo rekordnoj godišnjoj stopi inflacije. Cene letnjih paket aranžmana i avionskih karata takođe su porasle.

Očekuje se da će domaćinstva tokom predstojeće jeseni biti pod dodatnim pritiskom zbog povećanja računa za energiju, a Banka Engleske očekuje da će porast tih troškova podići inflaciju na više od 13 odsto i izazvati dugu recesiju.

  • kaćica

    21.8.2022 #1 Author

    Steta,ali kod svih je tako.Nadamo se boljem.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.8.2022 #2 Author

    Na njihov standard,oni to malo osecaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...