Zahvaljujući nižim cenama benzina

Usporavanje inflacije u Kanadi

NovacSvetVesti

17.8.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Usporavanje inflacije u Kanadi Usporavanje inflacije u Kanadi
Inflacija u Kanadi blago je oslabila u julu zbog nižih cena benzina, prema zvaničnim podacima državne statističke službe. Kanadska inflacija u julu bila je... Usporavanje inflacije u Kanadi

Inflacija u Kanadi blago je oslabila u julu zbog nižih cena benzina, prema zvaničnim podacima državne statističke službe. Kanadska inflacija u julu bila je na 7,6 odsto u odnosu na 8,1 odsto u junu, što je bilo najviše u poslednjih oko 40 godina.

Guverner Banke Kanade Tif Meklem (Tiff Macklem) ocenio je da je inflacija i dalje „previsoka“, iako je možda dostigla vrhunac, kao i da će „ostati previsoka neko vreme“, prenosi Reuters. Takođe, osnovni pritisci na cene sugerišu da je u planu još jedno veliko povećanje kamatnih stopa.

Cena benzina u julu bila je 35,6 odsto viša u odnosu na pre godinu dana, dok je u junu iznosila 54,6 odsto na godišnjem nivou. Troškovi hrane i usluga podstaknutih potražnjom, kao što su putovanja, nastavili su da rastu. Uobičajeni indeks potrošačkih cena, za koji centralna banka navodi da je najbolji pokazatelj učinka privrede, dostigao je 5,5 odsto.

Na tržištu novca očekuju novo povećanje kamatnih stopa u septembru, a najverovatnije za 0,5 odsto, kako bi se referentna kamatna stopa podigla na tri odsto. Nešto manje je verovatno povećanje za 0,75 procenata, dok niko ne očekuje novo povećanje od 100 baznih poena (jedan odsto) koliko je bilo u junu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...