U periodu od 1. jula prošle godine do danas

Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

1.11.2021 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra
Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije saopštilo je da je od 1. jula prošle godine u realizaciji javnih nabavki uštedelo oko 1,2 miliona evra. Navodi se... Infrastruktura železnice Srbije na nabavkama uštedela 1,2 miliona evra

Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije saopštilo je da je od 1. jula prošle godine u realizaciji javnih nabavki uštedelo oko 1,2 miliona evra. Navodi se da su njihove stručne službe, koje su realizovale javne nabavke u prethodnih 16 meseci, ostvarile razliku između procenjenih i postignutih ugovorenih vrednosti za nabavke od oko 144 miliona dinara.

„Nakon sprovedenih procedura javnih nabavki, dobijene su ugovorene vrednosti koje su za oko 1,2 miliona evra bile manje od prvobitno predviđenih planovima nabavki. Na taj način ‘Infrastruktura železnice Srbije’ ostvarila je značajne uštede, a ova sredstva mogla su biti usmerena u troškove tekućeg održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture. U drugoj polovini prošle godine na ovaj način je ušteđeno oko 810.000 evra, a ove godine oko 418.00 evra“, navodi se u saopštenju.

Tome je, kako je istaknuto, doprinela i striktna primena novog Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. jula prošle godine, koji je uključio princip jednakog tretmana ponuđača i maksimalnu transparentnost postupka.

„To je dovelo do povećanja konkurentnosti, pa tako sada u postupcima javnih nabavki prosečno učestvuju četiri ponuđača, što ranije nije bio slučaj. I dok je u drugoj polovini prošle godine u ‘Infrastrukturi železnice Srbije’ procenat realizacije javnih nabavki iznosio dobrih oko 77 odsto, u prvoj polovini 2021. godine stepen realizacije planiranih nabavki bio je u potpunosti ispunjen“, piše na sajtu pomenute firme.

Dodaje se da je ovo izuzetno značajno, jer su blagovremeno bile pokrenute sve najznačajnije nabavke za osnovnu delatnost kompanije, odnosno za održavanje i rekonstrukciju železničke infrastrukture i bezbedno i nesmetano funkcionisanje saobraćaja vozova.

„Sektor za nabavke i centralna stovarišta, kao odgovorna služba ‘Infrastrukture železnice Srbije’ za ove poslove, na taj način doprinela je da kompanija, osim realizacije projekata sveobuhvatne modernizacije, uspešno ostvaruje svoje redovne i tekuće poslove održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture“, naglašeno u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...