Novi sastanak sa premijerkom zakazan za naredni ponedeljak

Železničari ne odustaju od zahteva za povećanjem plata

SrbijaVesti

14.10.2021 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Železničari ne odustaju od zahteva za povećanjem plata Železničari ne odustaju od zahteva za povećanjem plata
Pregovori između Vlade Srbije i predstavnika sindikata železničara, završeni su bez konkretnih rešenja. Prema rečima predsednika sindikata „Srbija kargo”, Zorana Dašića, predstavnici štrajkačkog odbora... Železničari ne odustaju od zahteva za povećanjem plata

Pregovori između Vlade Srbije i predstavnika sindikata železničara, završeni su bez konkretnih rešenja.

Prema rečima predsednika sindikata „Srbija kargo”, Zorana Dašića, predstavnici štrajkačkog odbora predočili su premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom sve probleme u vezi sa niskim zaradama i nepoštovanjem zakona oko metodologije i obračuna vrednosti minimalnog radnog časa.

Nezadovoljstvo radnika izazvano je činjenicom da više od 40 odsto radnika, od ukupno 10.500 zaposlenih, prima plate niže od minimalne, piše Politika.

“Sastanak je trajao dva sata, ali nažalost nismo ništa postigli. Ostajemo pri stavu da treba da se poštuje odluka Vlade Srbije oko vrednosti minimalnog radnog sata koji za ovu godinu iznosi 183,89 dinara. Pričali smo i oko plata, ali nam je rečeno da o tome tek treba da se napravi neka računica. Sledeći sastanak je narednog ponedeljka, tako da ćemo sačekati ishod pregovora i na osnovu toga dalje delovati. Ako ne bude bilo pomaka nabolje, onda ćemo doneti odluku o štrajku glađu koji smo inače i najavili za sredinu oktobra”, kaže Dašić.

Predsednik sindikata „Srbija kargo” napominje da su radnici dobili petoprocentno povećanje zarada, ali da to nije ništa u odnosu na ostala državna preduzeća gde su plate uvećavane više puta, ali i u odnosu na sva ostala poskupljenja.

“Zato i tražimo dodatno povišenje zarada, ali na ovom sastanku nismo izašli ni sa kakvom konkretnom sumom, jer i sami znamo u kakvoj je situaciji država. Ipak, moramo da se borimo za sebe, jer nam odlaze radnici sa železnice u konkurentske firme”, objašnjava Dašić.

Sem ovog sindikata, na sastanku u vladi bili su i predstavnici UGS „Nezavisnost”, Saveza sindikata železničara Srbije i Nezavisnog sindikata železničara Srbije. Inače, četiri železnička društva – „Srbija kargo”, „Srbija voz”, „Infrastruktura železnica Srbije” i „AD železnica Srbije”, nekada su činila JP „Železnice Srbije”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...