raste tražnja za "netehničkim" zanimanjima sa visokim zaradama

Inicijativa Digitalna Srbija predstavila vodič kako do posla u IT industriji

PreduzetnikSrbijaVesti

23.9.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Inicijativa Digitalna Srbija predstavila vodič kako do posla u IT industriji Inicijativa Digitalna Srbija predstavila vodič kako do posla u IT industriji
Inicijativa Digitalna Srbija i sajtovi InfoStud i HelloWorld predstavili su danas vodič za netehničke poslove u IT sektoru, saopštili su autori vodiča. Vodič Kako... Inicijativa Digitalna Srbija predstavila vodič kako do posla u IT industriji

Inicijativa Digitalna Srbija i sajtovi InfoStud i HelloWorld predstavili su danas vodič za netehničke poslove u IT sektoru, saopštili su autori vodiča. Vodič Kako do posla u IT-u, objavljen je u okviru projekta „Preduzmi ideju”, koja se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Predstavnik sajtova Helloworld i Startuj Marko Vučetić rekao je da IT sektor zapošljava veliki broj netehničkih stručnjaka, prenosi Beta.

„Na sajtovima za zapošljavanje u IT sektoru primećujemo da se sve više traže pozicije poput menadžera projekta (project manager), ali i QA testera, dizajnera, marketing stručnjaka i drugih. U godinama koje dolaze možemo očekivati da će netehničke pozicije biti još traženije, a broj stručnjaka u IT sektoru do 2025. godine će preći brojku od 120.000 ljudi“, rekao je Vučetić.

Dodao je da se plate netehničkih pozicija sve više izjednačavaju i da zarada menadžera projekta spada u top pet najplaćenijih pozicija u IT-u.

Direktor projekta „Preduzmi ideju“ Tadej Kurepa rekao je da timovi u IT kompanijama razvijaju proizvode koji se mogu primeniti u različitim sferama i na taj način omogućiti digitalizaciju procesa u mnogobrojim industrijama i oblastima rada. „Da bi se razvio jedan takav proizvod i da bi se isti plasirao na tržište i konkurisao drugim uslugama i proizvodima, neophodno je angažovanje znanja i veština različitih stručnjaka“, istakao je Kurepa.

Vodič je, kako je navedeno, kreiran tako da nudi pregled otvorenih poslova u IT industriji koje su dostupne profilima koji svoje karijere žele da razvijaju u netehničkim oblastima i informacije o znanjima i veštinama neophodnim za rad na tim pozicijama.

Dodaje se da za pravnike, marketing menadžere, projektne menadžere, dizajnere, ekonomiste koji su zainteresovani za rad i unapređenje kompetencija u okviru svoje oblasti u IT industriji, taj dokument daje uvid u detaljne opise poslova i potrebna znanja i veštine. Vodič se može naći na sajtu projekta “Preduzmi ideju”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...