Na srpskom tržištu posluje 15.904 IT kompanija

Srbija polako postaje vodeća IT destinacija u Evropi

Firme u fokusuHi-techLifestyleSrbijaU fokusuVesti

14.9.2022 17:23 Autor: Julijana Vincan 7

Srbija polako postaje vodeća IT destinacija u Evropi Srbija polako postaje vodeća IT destinacija u Evropi
Broj programera u Evropi premašuje pet miliona, pokazuju poslednja istraživanja, a predviđa se da će ih do 2028. godine biti još milion više. Srbija... Srbija polako postaje vodeća IT destinacija u Evropi

Broj programera u Evropi premašuje pet miliona, pokazuju poslednja istraživanja, a predviđa se da će ih do 2028. godine biti još milion više. Srbija prati evropski trend velikog rasta potražnje za ovom profesijom, što znači da je broj od 120.000 zaposlenih kod nas samo trenutno stanje.

„Podaci ne treba da čude, jer je reč o dinamičnoj profesiji u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo ni to što je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji„, objašnjava izvršni direktor kompanije Merkle u Srbiji Ivan Isailović.

Prema njegovim rečima, tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika, usled čega je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. godine porasti za još 21 odsto.

Kada je evropsko tržite u pitanju, Isailović kaže da su najveći „uvoznici“ programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, zatim London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon.

„Svakako, najdraže nam je kada se programeri ostvare ovde, u Srbiji. Ako ne u Merkle, onda u sličnim kompanijama kojih ima zavidan broj. Naši ciljevi su da do kraja ove godine povećamo broj zaposlenih na više od 200 programera, što će biti rast od 100 odsto, uključujući stručnjake za Java, Frontend, NET tehnologije, kao i Salesforce platformu“, ističe Isailović.

Generalni direktor kompanije Prodyna, Simo Vuleta
Generalni direktor kompanije Prodyna, Simo Vuleta / Foto: Prodyna

Glavne organizacione posebnosti ove industrije su prostorna i vremenska fleksibilnost i hibridni model rada. Koncept rada na daljinu (remote-friendly) prihvaćen je kod značajnog broja kompanija, a kako je u pitanju revolucija u radnoj kulturi, Isailović navodi da ne treba biti skeptičan prema promenama.

„Smatram da je rad od kuće jednako produktivan, a pratim i sva istraživanja ovog fenomena koja se vrše u svetu i koja potvrđuju isto. Nove tendencije u programiranju, koje poslednjih godina zanimaju i industriju i klijente, su progresivne web aplikacije (PWA), koje omogućuju da svi uređaji imaju korisničko iskustvo nalik na mobilne aplikacije, koje su trenutno najpraktičnije“, navodi Isailović.

Generalni direktor IT kompanije Prodyna Simo Vuleta za Biznis.rs je objasnio da je geopolitička situacija u Evropi uticala da se fokus velikih firmi sa Rusije i Ukrajine prebaci na Srbiju, koja polako postaje vodeća IT destinacija u Evropi.

„Primetan je porast zahteva inostranih klijenata prema srpskom tržištu, što je uzrokovalo veću potražnju kadrova, kao i otvaranje novih kompanija. Postoji velika konkurencija na samom tržištu rada, koja podiže cenu rada IT profesionalaca, ali isto tako i nivo znanja, kao i inovacije u tehnologijama koje se koriste. Primetan je rast potražnje ljudi koji se bave tehnologijama poput: Frontend, Data Engineering i DevOps“, navodi naš sagovornik.

Kako pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji trenutno posluje 15.904 kompanija čija je glavna delatnost računarsko programiranje, od kojih je ove godine osnovano 1.919. Na osnovu dostupnih podataka izdvojili smo IT kompanije koje su prema poslednjem finansijskom izveštaju ostvarile najveće prihode. Od prvih pet kompanija koje su se našle na ovoj listi, četiri su iz Beograda, a Schneider Electric ima sedište u Novom Sadu.

Kompanije iz oblasti računarskog programiranja sa najvećim prihodima u Srbiji
Naziv IT kompanijeUkupni prihodi prema poslednjem finansijskom izveštaju (izraženo u dinarima)
Comtrade System Integration d.o.o. Beograd10.085.090.000
Schneider Electric d.o.o. Novi Sad6.979.388.000
HTEC d.o.o. Beograd6.405.433.000
Asseco SEE d.o.o. Beograd6.320.205.000
SAP West Balkans d.o.o. Beograd4.900.540.000
CompanyWall Finansijski Asistent

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...