Finansiranje tehnoloških kompanija u SAD

Intel i TSMC očekuju subvencije od američke vlade

SvetVesti

29.1.2024 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Intel i TSMC očekuju subvencije od američke vlade Intel i TSMC očekuju subvencije od američke vlade
Očekuje se da će administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) dodeliti milijarde dolara subvencija u narednim nedeljama vrhunskim kompanijama za proizvodnju čipova. To uključuje... Intel i TSMC očekuju subvencije od američke vlade

Očekuje se da će administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) dodeliti milijarde dolara subvencija u narednim nedeljama vrhunskim kompanijama za proizvodnju čipova. To uključuje Intel i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), kojima će pomoći u izgradnji novih fabrika u SAD.

Cilj kompanija i američke vlade je započinjanje proizvodnje naprednih poluprovodnika za pametne telefone, veštačku inteligenciju i sisteme oružja, navode lideri industrije upoznati sa pregovorima, prenosi Reuters, pozivajući se na Wall Street Journal.

Rukovodioci kompanija očekuju da će neka saopštenja biti izdata pre Bajdenovog obraćanja o stanju nacije 7. marta. Intel kao jedan od verovatnih primalaca subvencija, ima projekte u Arizoni, Ohaju, Novom Meksiku i Oregonu, koji će koštati više od 43,5 milijardi dolara.

Drugi verovatni primalac subvencija, TSMC, ima dve fabrike u izgradnji u blizini Feniksa za ukupnu investiciju od 40 milijardi dolara. Južnokorejski Samsung Electronics, takođe kandidat, ima projekat vredan 17,3 milijarde dolara u Teksasu.

Micron Technology, Texas Instruments i GlobalFoundries navodno su ostali među glavnim kandidatima za dobijanje subvencija. Američko Ministarstvo trgovine odbilo je da razgovara o potencijalnim kandidatima i da komentariše medijske izveštaje.

„Ovo je proces zasnovan na zaslugama sa teškim komercijalnim pregovorima, a dodela subvencija u potpunosti će zavisiti od toga koji će projekti unaprediti ekonomsku i nacionalnu bezbednost SAD“, saopštilo je Ministarstvo.

  • Sasa

    30.1.2024 #1 Author

    Hoce li i njih EU komisija da ispita za prizanje drzavne pomoci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...