Širok rast evropskih akcija

Investitori zadovoljni ishodom prvog kruga izbora u Francuskoj

BerzaEUNovacVesti

1.7.2024 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Investitori zadovoljni ishodom prvog kruga izbora u Francuskoj Investitori zadovoljni ishodom prvog kruga izbora u Francuskoj
Francuske akcije pokrenule su širi rast evropskih deonica u ponedeljak, a prinosi na obveznice su pali, jer je Nacionalno okupljanje ostvarilo manju prednost u... Investitori zadovoljni ishodom prvog kruga izbora u Francuskoj

Francuske akcije pokrenule su širi rast evropskih deonica u ponedeljak, a prinosi na obveznice su pali, jer je Nacionalno okupljanje ostvarilo manju prednost u prvom krugu francuskih izbora nego što se očekivalo. To sugeriše da bi mogla da se formira parlamentarna većina koja ne bi uključila ovu desničarsku partiju.

Izbori su uznemirili tržišta jer su krajnja desnica, kao i levičarski savez koji je došao na drugo mesto u nedelju, obećali velika povećanja potrošnje u trenutku kada je visok budžetski deficit Francuske naveo Evropsku komisiju da preporuči disciplinske mere, prenosi Reuters.

U ponedeljak je evro porastao za 0,41 odsto, dok je pariski CAC 40 indeks ojačao za 2,7 procenata, podstakavši rast panevropskog STOXX 600 indeksa za jedan odsto na vest o rezultatu Nacionalnog okupljanja, koji je osnovala Marin Le Pen (Marine Le Pen). Nemački DAX ojačao je za oko 0,4 procenata.

Vrednost desetogodišnjih francuskih državnih obveznica su porasle, smanjujući prinose za oko dva bazna poena na 3,272 odsto, što je pomoglo da se smanji razlika između francuskog desetogodišnjeg duga i njegovog nemačkog ekvivalenta, što je znak smanjenja zabrinutosti oko francuskih finansija.

Tržišni analitičari ističu da se oseća olakšanje što prvi krug francuskih izbora nije bio toliko u korist Le Pen kao što su ankete pokazivale. Prognoze su da Nacionalni front neće osvojiti apsolutnu većinu, niti će biti u poziciji da otvori kase, što je predlog koji je francusko tržište obveznica i evro gledalo sa nervozom.

Fokus se sada prebacuje na drugi krug izbora 7. jula i zavisiće od toga kako će se stranke odlučiti za udruživanje u svakoj od 577 francuskih izbornih jedinica za drugi krug, što bi moglo rezultirati većinom za Nacionalno okupljanje samo pod uslovom da se levica ne ujedini sa centrističkom alijansom predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.