Iran proizvodi metalni uranijum, uprkos volji zapadnih zemalja

SvetU fokusuVesti

7.7.2021 15:17 Autor: Marko Miladinović 2

Iran proizvodi metalni uranijum, uprkos volji zapadnih zemalja Iran proizvodi metalni uranijum, uprkos volji zapadnih zemalja
Iran je obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je preduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uraniijuma obogaćenog na do 20 odsto čistoće,... Iran proizvodi metalni uranijum, uprkos volji zapadnih zemalja

Iran je obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je preduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uraniijuma obogaćenog na do 20 odsto čistoće, za gorivo za nuklearne reaktore. Taj čin će verovatno razljutiti zapadne zemlje s kojima pregovara o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma.

Pregovori Irana i Sjedinjenih Američkih Država se vode od aprila, o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kojeg je bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) napustio. Sporazum je uveo ograničenja za iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Međutim, kada se Trampova administracija povukla iz njega, vrativši sankcije, Iran je počeo zauzvrat da krši mnoga ograničenja.

Iran je ove godine već proizveo malu količinu metalnog uranijuma koji nije bio obogaćen. To je kršenje sporazuma, koji zabranjuje bilo kakav rad na metalnom uranijumu jer on, osim najčešće upotrebe za pravljenje zaštite od X zračenja, može da se iskoristi i za proizvodnju jezgra atomske bombe, prenosi Seebiz.

Zvaničnici iz Teherana tvrde da je ta količina namenjena za potrebe istraživačkog centra u glavnom gradu, no SAD i EU im ne veruju, te ih pozivaju da prestanu sa takvom praksom.

“Iran je obavestio Agenciju da će UO2 (uranijum-oksid) obogaćen na do 20 odsto U-235 biti isporučen istraživačkoj laboratoriji postrojenja za proizvodnju goriva u Isfahanu, gde će biti pretvoren u UF4 (uranijum-tetraflorid), a potom u metalni uranijum, obogaćen na 20 odsto U-235, pre nego što bude iskorišćen za proizvodnju goriva”, navodi se u saopštenju IAEA.

Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu ponovo su odloženi, a datum njihovog nastavljanja još uvek nije određen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...