Nedostatak električne energije i rudarenje bez licence uslovilo ograničenja

Iran zabranio trgovinu kriptovalutama

InvesticijeNovacSvetVesti

26.5.2021 20:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Iran zabranio trgovinu kriptovalutama Iran zabranio trgovinu kriptovalutama
Iran je zabranio takozvano rudarenje digitalnih valuta, poput bitcoina u narednim mesecima, uz obrazloženje da ovaj proces troši mnogo električne energije. Zabranom, zapravo, Iran... Iran zabranio trgovinu kriptovalutama

Iran je zabranio takozvano rudarenje digitalnih valuta, poput bitcoina u narednim mesecima, uz obrazloženje da ovaj proces troši mnogo električne energije. Zabranom, zapravo, Iran želi da spreči nestašicu struje tokom letnjeg perioda.

Zabrana će stupiti na snagu odmah i trajaće do 22. septembra, saopštio je iranski predsednik Hassan Rouhani. U obrazloženju ove odluke, Rouhani je rekao da se u ovoj zemlji oko 85 odsto rudarenja kripotovaluta obavlja bez licence.

Da bi otkrila ilegalne aktivnosti bavljenja kriptovalutama u kućama i džamijama na ovom području, iranska vlada koristi i špijune. Prema procenama stručnjaka, tržište kriptovaluta Irana, čini 4,5 odsto svetskog tržišta.

Iran se i inače suočava sa problemima sa proizvodnjom struje iz hidroelektrana, zbog suša, što uzrokuje česte nestanke struje u većim gradovima. Inače, u letnjem periodu  potrošnja električne energije u Iranu veća je od normalne, ponajviše zbog masovnog korišćenja klima uređaja.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...