IRSKA I BELGIJA U STRAHU ZBOG BREXITA Traže više grantova iz evropskog fonda

EUVesti

10.6.2020 16:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

IRSKA I BELGIJA U STRAHU ZBOG BREXITA Traže više grantova iz evropskog fonda IRSKA I BELGIJA U STRAHU ZBOG BREXITA Traže više grantova iz evropskog fonda
Nakon što je glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Mišel Barnije (Michel Barnier) upozorio da bi izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora mogao... IRSKA I BELGIJA U STRAHU ZBOG BREXITA Traže više grantova iz evropskog fonda

Nakon što je glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Mišel Barnije (Michel Barnier) upozorio da bi izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora mogao veoma loše da utiče na ekonomije Irske i Belgije, otvorena je tema o 750 milijardi evra teškom evropskom fondu za ekonomski oporavak od pandemije Covid-19. Brisel i Dablin smatraju da fond treba da im pomogne da pokriju gubitke od Brexita.

Kako prenosi britanski Express na nedavnom sastanku diplomata iz zemalja EU, Belgija se požalila da fond za oporavak ne uzima u obzir ekonomsku pretnju od „tvrdog“ Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije bez dogovora. Irska je zatražila da se svaki poremećaj izazvan Brexitom pokriva iz pomenutog finansijkog fonda i sedmogodišnjeg evropskog budžeta.

London će 31. decembra napustiti jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, sa ili bez dogovora, nakon što je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) potvrdio da neće produžiti prelazni period posle Brexita. Mediji na Ostrvu navode da bi glavni britanski pregovarač Dejvid Frost (David Frost) mogao napustiti dijalog sa Briselom već na jesen.

Irska i Belgija verovatno će najviše izgubiti 2021. godine od poremećaja trgovine sa Velikom Britanijom, a istovremeno će dobiti znatno manji udeo grantova, jer su relativno dobro ekonomski prošle od posledica pandemije Covid-19.  

Zemlje članice i evropska preduzeća upozoreni su navodno da se pripreme za Brexit bez dogovora. Od njih se traži da razmotre primenu mera za vanredne situacije koje je Evropska komisija osmislila 2018. i 2019. godine. Neimenovani evropski zvaničnik rekao je da će bez obzira na to da li će biti postignut sporazumni Brexit ili ne, komercijalni odnosi između EU i Velike Britanije izgledati sasvim drugačije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...