ISTORIJSKI KOLAPS CENA NAFTE Američki WTI ispod 20 dolara za barel

IzdvajamoSvetVesti

30.3.2020 10:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

ISTORIJSKI KOLAPS CENA NAFTE Američki WTI ispod 20 dolara za barel ISTORIJSKI KOLAPS CENA NAFTE Američki WTI ispod 20 dolara za barel
Cena američke sirove nafte pala je ispod 20 dolara za barel, što je posledica drastično smanjene potražnje zbog zastoja u privredi SAD, izazvanog epidemijom... ISTORIJSKI KOLAPS CENA NAFTE Američki WTI ispod 20 dolara za barel

Cena američke sirove nafte pala je ispod 20 dolara za barel, što je posledica drastično smanjene potražnje zbog zastoja u privredi SAD, izazvanog epidemijom korona virusa, kao i viška svetske proizvodnje „crnog zlata“.

Američka referentna vrednost, poznata kao WTI (West Texas Intermediate) koja je u nedelju dodatno pala za šest odsto na 19,92 dolara, najniža je u poslednjih 18 godina. Međunarodna referentna vrednost – Brent, pala je takođe za šest odsto na najniži nivo od 2002. godine – 23,03 dolara za barel, prenosi FT.

Na azijskom tržištu Brent je imao nešto manji gubitak, pa je cena 23,48, a WTI 20,63 dolara za barel. Cene nafte pale su za više od 50 odsto u poslednjih mesec dana, zbog smanjenja potražnje u Evropi i Severnoj Americi, a analitičari predviđaju da bi potrošnja nafte mogla pasti za četvrtinu.

Istovremeno, na rekordno niske cene nafte utiče višak proizvodnje, zbog svojevrsnog „naftnog rata“ koji vode Saudijska Arabija i Rusija. Berzanski stručnjaci veruju da bi višak mogao da dostigne 25 miliona barela dnevno tokom idućeg meseca, što bi premašilo kapacitete skladištenja širom sveta.  

„Ovo je istorijski kolaps cena nafte, koji još nije konačan, jer sistemu fizički nedostaje kapacitet“ skladištenja za svu naftu, rekao je Džejson Bordov (Jason Bordoff), nekadašnji savetnik za energeniku u administraciji bivšeg američkog predsednika Baraka Obame (Barack Obama) i osnivač Centra za globalnu energetsku politiku Univerziteta Columbia. On je ocenio da će gubici u proizvodnji nafte iz škriljaca biti veliki.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...