Posle hapšenja šefa Telegrama na aerodromu u Parizu

Istraga protiv Pavela Durova u Francuskoj

EUVesti

26.8.2024 15:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Istraga protiv Pavela Durova u Francuskoj Istraga protiv Pavela Durova u Francuskoj
Aplikacija za razmenu poruka Telegram saopštila je da njen izvršni direktor „nema šta da krije“ nakon što su francuske vlasti uhapsile Pavela Durova tokom... Istraga protiv Pavela Durova u Francuskoj

Aplikacija za razmenu poruka Telegram saopštila je da njen izvršni direktor „nema šta da krije“ nakon što su francuske vlasti uhapsile Pavela Durova tokom vikenda zbog navodnih propusta u moderiranju sadržaja.

U iznenadnom potezu koji je pojačao globalnu debatu o slobodi govora i podigao tenzije sa Moskvom, milijarder rođen u Rusiji uhapšen je na pariskom aerodromu Burže kada je u subotu uveče stigao u Francusku privatnim avionom iz Azerbejdžana, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Parisko tužilaštvo potvrdilo je da je u toku aktivna istraga protiv Durova, a francuski mediji su izvestili da se sumnjiči da nije adekvatno moderirao kriminalne aktivnosti na platformi. U saopštenju u nedelju, Telegram sa sedištem u Dubaiju naveo je da je njegovo moderiranje „u skladu sa industrijskim standardima i da se stalno poboljšava“, dodajući da se pridržava zakona EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama.

Nova legislativa, koja je stupila na snagu ove godine, zahteva od platformi da pažljivije nadziru štetni sadržaj i dezinformacije, ili da rizikuju kazne ili ograničenja unutar EU. „Potpuno je apsurdno tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme“, saopštio je Telegram. „Očekujemo brzo rešavanje ove situacije. Telegram je uz sve vas“.

Hapšenje Durova predstavlja najozbiljniju nacionalnu akciju protiv nekog čelnika društvenih mreža do sada i preti da dodatno rasplamsa globalnu debatu o tome da li platforme treba da daju prednost bezbednosti na mreži ili slobodi govora. Pristalice slobode govora, poput Elona Maska, kritikovale su francuske vlasti, a vlasnik društvene mreže X objavio je hešteg „oslobodite Pavela“ na svojoj platformi.

Durov je poznat kao „Mark Zakerberg Rusije“ nakon što je 2007. godine u rodnom Sankt Peterburgu suosnovao najpopularniju društvenu mrežu u zemlji, VKontakte. Pobegao je iz Rusije 2014. godine nakon što je navodno odbio da se povinuje zahtevima Moskve za pristup podacima ukrajinskih korisnika koji su protestovali protiv pro-ruske administracije, prenosi Financial Times. Durov poseduje državljanstvo Francuske i UAE.

Osnovan 2013. godine, Telegram je postao izuzetno popularan, približavajući se broju od milijardu korisnika, postajući jedno od ključnih sredstava komunikacije u konfliktnim zonama i humanitarnim krizama, poput rata između Rusije i Ukrajine i sukoba između Izraela i Hamasa. Margarita Simonjan, glavna urednica agencije Russia Today, posavetovala je sve da izbrišu osetljivu prepisku na Telegramu u svetlu hapšenja Durova.

  • Jj992

    26.8.2024 #1 Author

    Eto, milijarder pa uhapsen….

    Odgovori

  • Milan

    27.8.2024 #2 Author

    Francuska hapsi osnivača najveće platforme za komunikaciju na svetu, dok Euronews na Engleskom juče pravi srcecepajuću reportažu o nekom utajivaču poreza iz Belorusije kako mu je teško u stanu u Beogradu sa nanogicom dok čeka isporučenje u svoju matičnu zemlju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.