Više od 21 milijarde evra pomoći za porodice koje otežano plaćaju svoje račune

Italija dodatno oporezuje energetske kompanije

EUVesti

22.11.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Italija dodatno oporezuje energetske kompanije Italija dodatno oporezuje energetske kompanije
Italija je odobrila zakon o budžetu od 35 milijardi evra za narednu godinu kojim će se povećati vanredni porez za energetske kompanije kako bi... Italija dodatno oporezuje energetske kompanije

Italija je odobrila zakon o budžetu od 35 milijardi evra za narednu godinu kojim će se povećati vanredni porez za energetske kompanije kako bi se proširila pomoć porodicama i preduzećima pogođenim višim cenama.

Novi budžet, koji je predstavila administracija nove premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni), planira da poveća poresku stopu na dodatnu dobit ostvarenu prodajom energije na 35 odsto sa sadašnjih 25 odsto do sredine 2023. godine, navodi se u vladinom saopštenju.

U 2023. godini porez će se obračunavati na dodatni neto prihod koji iskazuju kompanije koje prodaju energiju po višim cenama, a ne na promet kako se to radi u ovom trenutku.

Zakon koji je odobrila vlada sada se suočava sa dugotrajnom parlamentarnom kontrolom i trebalo bi da doživi manje promene pre konačnog usvajanja. Neke od budžetskih mera će podstaći političke tenzije unutar vladajućeg saveza, koji čine premijerkin pokret Braća iz Italije, Forza Italia i Liga.

Posebno pitanje koje izaziva podele unutar parlamenta biće vladin plan da vremenom ukine prihode građana koji je uvela vlada na čelu sa Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte), kako bi se umesto toga finansirale mere za povećanje nataliteta.

Više od 21 milijarde evra iz budžeta biće izdvojeno za pomoć porodicama i preduzećima koja se suočavaju sa visokim cenama energije, što će ukupno povećati iznos do 75 milijardi evra pomoći koje je vlada odvojila da održi ekonomiju. Istovremeno, vlada smanjuje popust na cene benzina koji finansira država na 0,15 evra po litru sa 0,25 evra po litru.

  • TATJANA

    23.11.2022 #1 Author

    Mere za povećanje nataliteta je jedno do najbitnijih ulaganja

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.11.2022 #2 Author

    Sjajna odluka koju su doneli i koja ce pomoci ljudima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...