Telefonski operater u dužničkoj krizi

Država spasava Telecom Italia

EUVesti

9.11.2022 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Država spasava Telecom Italia Država spasava Telecom Italia
Zvaničnici italijanske vlade razmatraju opcije za Telecom Italia SpA, uključujući moguću ponudu za preuzimanje koju pomaže država, jer administracija premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni)... Država spasava Telecom Italia

Zvaničnici italijanske vlade razmatraju opcije za Telecom Italia SpA, uključujući moguću ponudu za preuzimanje koju pomaže država, jer administracija premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) nastoji da pruži podršku zaduženom telefonskom operateru.

Očekuje se da će vlada ubrzati napore za pomoć kompaniji koja je izgubila poziciju na domaćem tržištu u odnosu na jeftinije rivale i čiji se profit istopio prošle godine. Meloni i ministar finansija Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) još nisi doneli preciznu odluku o postupanju vlade, navode izvori na koje se poziva Bloomberg.

Inicijativa pod nazivom „projekat Minerva“, koju je razvila partija Braća Italije premijerke Meloni pre septembarskih izbora, predviđa da država najpre preuzme Telecom Italia, a da je zatim spoji sa manjim operaterom Open Fiber SpA.

Cilj bi bio da se zadrži kontrola nad mrežom bivšeg telefonskog monopola nakon preuzimanja i da se prikupljeni novac iskoristi za smanjenje velikog duga kompanije. Akcije preduzeća Telecom Italia nadoknadile su poslednjih nedelja deo ranijih gubitaka.

Nova vlada nastavlja plan prethodne koju je predvodio Mario Dragi (Mario Draghi), da stvori jedinstvenu nacionalnu mrežu koja bi pomogla ubrzanje digitalizacije zemlje. Akcije kompanije oslabile su za oko 45 odsto u tekućoj godini, a njen dug je narastao na oko 30 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...