Italijanskoj banci se zamera i politika isplata dividendi

ECB i UniCredit u sukobu zbog Rusije

BankeEUNovac

8.11.2022 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ECB i UniCredit u sukobu zbog Rusije ECB i UniCredit u sukobu zbog Rusije
Evropska centralna banka (ECB) je u sukobu sa italijanskom bankom UniCredit zbog njene politike isplate dividendi i nastavka poslovanja u Rusiji. Najava je u... ECB i UniCredit u sukobu zbog Rusije

Evropska centralna banka (ECB) je u sukobu sa italijanskom bankom UniCredit zbog njene politike isplate dividendi i nastavka poslovanja u Rusiji.

Najava je u suprotnosti sa zvaničnim smernicama da „banke ne bi trebalo da utvrđuju svoju politiku dividendi u apsolutnom iznosu“, prenosi Index.hr pozivajući se na Financial Times (FT).

Kako se dalje ističe u izveštaju, odnosi između ECB i UniCredita takođe su zategnuti jer banka nije prekinula veze sa Rusijom. ECB smatra prisustvo italijanske banke u Rusiji nepoželjnim izvorom rizika i poziva je da napusti rusko tržište.

UniCredit je u oktobru saopštio da je smanjio svoju izloženost u Rusiji na 3,1 milijardu evra.

Ni ECB ni UniCredit nisu odmah odgovorili na zahtev londonske agencije Reuters za komentar izveštaja FT. U poslovnom izveštaju za treći kvartal, objavljenom krajem oktobra, UniCredit je istakao da je smanjio svoju izloženost u Rusiji za 50 odsto, na 3,1 milijardu evra.

Njena ruska filijala je u periodu od jula do septembra povećala ukupan prihod za 76 procenata, na 357 miliona evra. Neto prihod od kamata skočio je za 56,1 odsto, a prihod od naknada i provizija za 21,9 odsto, pokazuje izveštaj.

Kada se izuzme Rusija, ukupan prihod banke je u trećem kvartalu povećan za 4,5 procenata, za 4,5 milijardi evra. Neto prihod od kamata povećan je za 4,8 odsto i iznosi 2,2 milijarde evra.

 • VERA

  13.11.2022 #1 Author

  Odnosi između ECB i UniCredita takođe su zategnuti jer banka nije prekinula veze sa Rusijom.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.