Tržišna kapitalizacija švajcarskog zajmodavca pala na 10,4 milijarde franaka

Banka Credit Suisse pozvala oko 20 banaka da se uključe u program rekonstrukcije

BankeNovac

31.10.2022 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka Credit Suisse pozvala oko 20 banaka da se uključe u program rekonstrukcije Banka Credit Suisse pozvala oko 20 banaka da se uključe u program rekonstrukcije
Credit Suisse Group pozvala je oko 20 velikih banaka da učestvuje u uvećanju njenog kapitala u vrednosti od četiri milijarde franaka koje će omogućiti... Banka Credit Suisse pozvala oko 20 banaka da se uključe u program rekonstrukcije

Credit Suisse Group pozvala je oko 20 velikih banaka da učestvuje u uvećanju njenog kapitala u vrednosti od četiri milijarde franaka koje će omogućiti ovom zajmodavcu da finansira još jedan višegodišnji program rekonstrukcije, navode ljudi upoznati sa planom.

Novi finansijski direktor švajcarske banke Diksit Džoši (Dixit Joshi) održao je sa bankarskim grupama FIG i ECM sastanak čiji je cilj bio povećanje kapitala, u okviru projekta nazvanog “Ghana” nakon što iz Credit Suisse saopšten novi plan rekonstrukcije.

Pored vodećih banaka kao što su Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Deutsche Bank i Societe Generale, na listi Credit Suisse našli su se brojni zajmodavci od kojih švajcarska grupa očekuje pomoć kada je otkup novoemitovanih akcija u pitanju, piše Bloomberg.

Poziv švajcarske banke bio je upućen institucijama kao što su Goldman Sachs Group, Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, BNP Paribas, Natixis, Credit Agricole, Barclays, Banco Santander, ABN Amro, ING Groep i Commerzbank, Sumitomo, Mediobanca, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Bank of America, BMO, BBVA, HSBC and Scotiabank, navode dobro obavešteni izvori.

Švajcarski zajmodavac traži način da prikupi četiri milijarde franaka, a Saudijska nacionalna banka je već obećala da će mu omogućiti trećinu ukupne svote, čime je dobila veliki udeo u Credit Suisse.

Iako najava banke podrazumeva velike strateške promene, ona predstavlja razočaranje za ulagače zabrinutih zbog rizika koji dolaze sa rekonstrukcijom kao i zbog pada profita u glavnom poslovnom sektoru banke – upravljanju sredstvima.

Vrednost akcija banke pala je za četiri franka ispod istorijskog minimuma, čime se njena tržišna kapitalizacija našla na nivou od 10,4 milijarde franaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...