Investiciona banka će morati da prikupi najmanje četiri milijarde švajcarskih franaka za bilo kakvu rekonstrukciju

Novi strateški plan Credit Suisse biće objavljen 27. oktobra

BankeBiznisNovacPoslovanjeVesti

3.10.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi strateški plan Credit Suisse biće objavljen 27. oktobra Novi strateški plan Credit Suisse biće objavljen 27. oktobra
Novi direktor investicione banke Credit Suisse tražio je od investitora manje od 100 dana da sprovede novu strategiju. Međutim turbulencije na tržištu čine da... Novi strateški plan Credit Suisse biće objavljen 27. oktobra

Novi direktor investicione banke Credit Suisse tražio je od investitora manje od 100 dana da sprovede novu strategiju. Međutim turbulencije na tržištu čine da to izgleda kao veoma dug period.

Troškovi osiguranja obveznica firme prema dugovanjima porasli su za 15 odsto prošle nedelje do nivoa koji nisu viđeni od 2009. godine. Generalni direktor banke Urlih Kerner (Urlich Koerner) uverio je zaposlene da banka “ima jaku kapitalnu bazu i položaj likvidnosti” i najavio da će im redovno slati obaveštenja do objave novog strateškog plana koji će biti objavljen 27. oktobra, piše Bloomberg.

Kerner, koji je na mesto generalnog direktora došao krajem jula ove godine, morao je da se nosi sa tržišnim špekulacijama, odlascima bankara i sumnjama u vezi sa kapitalom dok je tragao za načinom da pogura napred poslovanje problematične švajcarske banke. Zajmodavac trenutno finalizuje planove koji će podrazumevati korenite promene i potencijalno uključivati na hiljade otkaza u narednih nekoliko godina.

Analitičari iz investicione firme KBW procenili su da će banka morati da prikupi četiri milijarde švajcarskih franaka, čak i nakon prodaje dela sredstava, kako bi investirala bilo kakvu rekonstrukciju, usmeravanje poslovanja ka daljem rastu i nepredviđene okolnosti.

Tržišna kapitalizacija banke Credit Suisse pala je za oko 10 milijardi švajcarskih franaka, što znači da bi bilo kakva prodaja akcija za investitore sa dugoročnim ulaganjima značila smanjenje vrednosti. Tržišna vrednost investicione banke je do marta 2021. godine bila iznad 30 milijardi švajcarskih franaka.

Rukovodioci Credit Suisse istakli su da je kapitalni koeficijent firme 30. juna od 13,5 odsto bio na sredini planiranog raspona za 2022. godinu između 13 i 14 odsto. U godišnjem izveštaju 2021. godine navodi se da je međunarodni minimalni koeficijent iznosio osam odsto, dok su švajcarski regulatori propisali da minimum bude 10 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...