Povećani i uvoz i izvoz

Italijanska ekonomija nastavila sa rastom u poslednjem kvartalu 2023.

EUVesti

6.3.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Italijanska ekonomija nastavila sa rastom u poslednjem kvartalu 2023. Italijanska ekonomija nastavila sa rastom u poslednjem kvartalu 2023.
Bruto domaći proizvod (BDP) Italije porastao je u poslednjem kvartalu prošle godine za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a za 0,6 odsto... Italijanska ekonomija nastavila sa rastom u poslednjem kvartalu 2023.

Bruto domaći proizvod (BDP) Italije porastao je u poslednjem kvartalu prošle godine za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a za 0,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2022. godine, potvrdio je državni zavod za statistiku.

Povećani su i izvoz (za 0,2 odsto) i uvoz (za 1,2 odsto), piše Seebiz.

Ovo je drugi uzastopni kvartal rasta, nakon što je i italijanska privreda u trećem kvartalu prošle godine porasla za 0,2 odsto, dok je prva procena ukazivala na rast od 0,1 odsto.

Kvartalni rast jednak je početnoj proceni s kraja januara, dok je godišnja procena rasta revidirana najviše za 0,1 procentni poen, uglavnom zbog povećanih investicija, rezimirala je nemačka novinska agencija DPA ​​saopštenje.

Rashodi za finalnu potrošnju smanjeni su za 0,9 odsto, dok su investicije u stalni kapital povećane za 2,4 odsto.

Prošle nedelje, kancelarija za statistiku je, takođe, saopštila da je BDP Italije porastao za 0,9 odsto prošle godine u poređenju sa 2022, u odnosu na januarsku procenu od 0,7 odsto i više od vladine prognoze ekonomskog rasta od 0,8 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...