Razrešen sukob s kompanijom Arcelor Mittal

Italija preuzela upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva

EUVesti

22.2.2024 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija preuzela upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva Italija preuzela upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva
Italijansko Ministarstvo industrije preuzelo je u utorak upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva posebnim administrativnim postupkom, okončavši višenedeljni sukob s glavnim deoničarem ArcelorMittalom, drugim po veličini... Italija preuzela upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva

Italijansko Ministarstvo industrije preuzelo je u utorak upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva posebnim administrativnim postupkom, okončavši višenedeljni sukob s glavnim deoničarem ArcelorMittalom, drugim po veličini proizvođačem čelika u svetu.

Postupak je sličan onom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i omogućava kompaniji restrukturiranje dugova i obveza, a vladi potragu za novim partnerima za Acciaierie d’Italia (ADI), nekadašnju Ilvu, prenosi Mina.

ADI će po objavi ministarstva voditi posebni povjerenik Đankarlo Karanta (Giancarlo Quaranta) s dugogodišnjim iskustvom rada u čeličani u Tarantu, od 1984. godine, prema njegovom Linkedin profilu. Bio je menadžer bivših vlasnika Ilve, porodice Riva, a radio je i pod posebnom upravom uvedenom 2015. godine.

Vlada premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) saopštila je da planira da osigura likvidnost ADI-ju zajmom od 320 miliona evra, s rokom otplate od pet godina.

ArcelorMittal objavio je da je odluka Rima okončala njegovo učestovanje u ADI-ju. Njegovo saopštenje ne spominje plan o pokretanju pravnih radnji zbog postupka imenovanja stečajnog upravnika.

Kompanija je istakla da je u ADI uložila više od dve milijarde evra, dok je italijanska vlada, po njima, investitala tek manje od jedne trećine od obećane dve milijarde.

Vlada je optužila ArcelorMittal da nije ispoštovao preuzete obaveze i predložila je da Invitalia u ADI ubrizga 320 miliona evra i podigne vlasnički udeo na 66 odsto. No, ArcelorMittal nije se želio obavezati na nova ulaganja ni kao manjinski deoničar, pa je taj predlog propao.

ArcelorMittal preuzeo je kontrolu nad Ilvom 2018. godine, s vlasničkim udelom od 62 odsto. Preostalih 38 odsto držala je državna investiciona agencija Invitalia. Čeličana u Tarantu spada među najveće u Evropi i najveći je poslodavac na nerazvijenom italijanskom jugu.

Zbog poskupljenja energije i pada cena valjanih čeličnih kotura, ADI je ostao bez novca i nagomilao je ogromne dugove prema dobavljačima, uključujući energetskog diva Eni i operatera energetske mreže Snam.

Interes za ulaganje u ADI nagovestio je u januaru ukrajinski Metinvest, prema izjavi glavnog izvršnog direktora Jurija Riženkova. U januaru, Rim je s Metinvestom i domaćim proizvođačem mašina Danielijem, postigao dogovor o obnovi proizvodnje u čeličani u Piombinu. Najveći ukrajinski proizvođač čelika traga za proizvodnim lokacijama u inostranstvu, kako bi nadoknadio gubitak imovine u ukrajinsko-ruskom ratu, uključujući i čeličanu u Mariupolju.

Tagovi
ITALIJA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...